Familj får miljoner efter dödsfall från covidvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 maj 2023
- av Sofie Persson
Hittills har sammanlagt elva personer i Taiwan fått rätt till ersättning för vaccinskador.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två familjer i Taiwan har fått rätt till ekonomisk kompensation från landets program för ersättning för vaccinskador efter att familjemedlemmar avlidit till följd av att de vaccinerats mot covid-19.

Den 40-åriga kvinnan, boende i huvudstaden Taipei, utvecklade stark huvudvärk en vecka efter att hon tagit Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Strax därpå fick hon epileptiska anfall som ledde till att hon föll in i koma två veckor senare.

Det konstaterades sedan att kvinnan fått en blodpropp och även flera infektioner i kroppen som ledde till hennes död, något som Taiwans hälsomyndigheter senare fastställde berodde på covidvaccinet.

Nu får kvinnans familj kompensation via landets program för ersättning för vaccinskador (VICP), rapporterar Focus Taiwan. Familjen får 6 miljoner taiwanesiska dollar, vilket motsvarar nära 2 miljoner svenska kronor. Enligt uppgifter är summan den högsta som någonsin betalats ut i landet.

En man i 50-års åldern från staden Taichung avled endast fem dagar efter att han tagit Pfizers covid-vaccin. Däremot ansåg inte VICP att det kunde klargöras helt att det var vaccinet som orsakade mannens död eftersom han tidigare haft problem med hälsan. Trots det ansåg man ändå att kopplingen var stark nog för att kompensera mannens familj med 500 000 taiwanesiska dollar, det vill säga omkring 160 000 kronor.

I april i år beslöt panelen vid VICP att undersöka 126 nyligen inkomna anmälningar gällande kompensation för biverkningar av covidvaccin, av dessa bedömdes elva ha rätt till ersättning för sina skador.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!