EU:s utrikeschef: ”Omvärlden betraktar oss som hycklare”

publicerad 6 mars 2024
- av Isac Boman
Ledare för medlemsländer i Afrikanska unionen och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Europeiska unionens högste utrikespolitiske representant, Josep Borrell, menar att västvärldens dominans ”definitivt är över” och att spänningarna mellan EU och det globala syd försämrats ytterligare på grund av hur EU-länderna agerat och reagerat i samband med krigen i Ukraina respektive Gaza.

– Många i det ’globala syd’ anklagar oss för ’dubbelmoral’, varnar han.

Under säkerhetskonferensen i München lyfte EU:s säkerhetschef Josep Borrell fram fyra frågor som han menar är av yttersta vikt att fokusera på geopolitiskt för EU-länderna under den närmaste tiden. Tre av dem handlade om fortsatt och intensifierat stöd till Ukraina, att få slut på Israels invasion av Gaza samt att EU-länderna måste stärka sitt försvar och öka vapentillverkningen.

Den fjärde frågan handlade dock om det ”globala syd” – ett samlingsnamn som vanligtvis avser hela Latinamerika, Afrika, Karibien och delar av Oceanien samt Asien förutom Israel, Japan och Sydkorea, och hur dessa uppfattar västvärldens agerande och reaktioner på krigen i Ukraina och Gaza som hycklande och präglade av dubbelmoral.

– Om de nuvarande globala geopolitiska spänningarna fortsätter att utvecklas i riktning mot ’väst mot resten av världen’, riskerar Europas framtid att bli dyster. Den västerländska dominansens era är definitivt över. Även om detta har förståtts i teorin har vi inte alltid dragit alla praktiska slutsatser av denna nya verklighet, förkunnar han.

“Måste slå tillbaka”

– Kombinationen av angreppskriget mot Ukraina och kriget i Gaza har avsevärt ökat denna risk, vilket vi nyligen har sett i Sahel och på andra håll i Afrika. Många i det ’globala syd’ anklagar oss för ’dubbelmoral’.

Borrell menar vidare att Ryssland har lyckats utnyttja situationen och syds missnöje mot västvärlden – och att frågan måste få mycket hög prioritet.

– Vi måste slå tillbaka mot detta narrativ men också ta itu med denna fråga inte bara med ord: under de kommande månaderna måste vi göra en massiv insats för att återvinna förtroendet hos våra partners, deklarerar han.

Att västvärlden unisont fördömt Rysslands invasion av Ukraina och levererat vapen för hundratals miljarder till landet – samtidigt som många EU-länder valt att ta Israels betydligt dödligare invasion och bombningar av Gaza i försvar, har mötts med stor skepsis och förvåning i många utomeuropeiska länder och setts som ett bevis för att stödet för Ukraina bara handlar om geopolitiska intressen, och inte om att värna om folkrätten eller civilbefolkningens liv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!