Europeiskt journalistförbund: “EU-censur ett brott med vår demokrati”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 23 mars 2022
- av Sofie Persson
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EFJ:s generalsekreterare Ricardo Gutiérrez.

EU-kommissionens beslut att censurera de ryska statskanalerna får kritik från European Federation of Journalists (EFJ), som dels pekar på att det är ett kraftigt brott mot traditionella principer för yttrandefrihet men framförallt att kommissionen inte har den rätten att reglera media.

EU:s beslut är ett fullständigt brott med våra demokratiska garantier, säger EFJ:s generalsekreterare Ricardo Gutiérrez.

I slutet av februari meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att man kommer att förbjuda de ryska statskanalerna RT och Sputnik. Detta motiverades med att kanalerna spred ”giftig och skadlig desinformation” som ”rättfärdigar Putins krig”.

Den europeiska journalistorganisationen EFJ konstaterar samtidigt att ett sådant förbud innebär ett brott med den etablerade synen på yttrandefrihet i Europa, som ser det som ytterst olämpligt att regeringar kan eller väljer att blockera mediakanaler efter eget godtycke – något som EU-kommissionen nu alltså bryter med.

EU:s beslut är ett fullständigt brott med våra demokratiska garantier. För första gången i modern historia förbjuder västeuropeiska regeringar media, säger EFJ:s generalsekreterare Ricardo Gutiérrez.

Från förbundets sida anser man att desinformation varken kan eller bör bekämpas med censur, fortsätter Gutiérrez, som påpekar att detta måste motverkas genom klassisk journalistik såsom att avslöja faktafel.

Denna censur kan ha en total kontraproduktiv effekt på de medborgare som följer de förbjudna medierna. Enligt vår åsikt är det alltid bättre att motverka desinformation från propagandistiska eller påstått propagandistiska medier genom att avslöja deras faktafel eller dåliga journalistik, menar han.

Vidare poängterar han att EU-kommissionen faktiskt inte har behörighet att reglera media så som de nu gjort, utan att sådant rimligtvis bör falla inom ansvaret för oberoende tillsynsmyndigheter.

Först och främst bör man komma ihåg att mediereglering inte faller inom Europeiska unionens behörighet. Vi anser att EU inte har rätt att bevilja eller dra in sändningstillstånd. I våra liberala demokratier är det oberoende tillsynsmyndigheter, aldrig regeringen, som får sköta tilldelningen av licenser, säger generaldirektören.

EFJ påminner också om att man i Europadomstolen för mänskliga rättigheter fastslagit att förbud mot media är en allvarlig handling som måste baseras på fasta rättsliga grunder för att undvika egenmäktighet.

Utmaningen för demokratier är att bekämpa desinformation samtidigt som yttrandefriheten bevaras, menar Gutiérrez.

Fakta: European Federation of Journalists

EFJ skapades 1994 och har sitt huvudfäste i Bryssel. Det är den största organisationen för journalister i Europa som representerar fler än 320 000 journalister i 45 länder.

Källa: EFJ

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!