Europeiska företag vill tillverka drönare

Tre ledande europeiska försvarsföretag uppmanar regeringar i Europa att satsa på ett gemensamt projekt - att tillverka obemannade plan, så kallade drönare.

publicerad 17 juni 2013
Reaper MQ-9 är en av världens mest "effektiva" drönare

Enligt den iranska nyhetsbyrån Fars ska franska Dassault, italienska Finmeccania och den europeiska rymdjätten EADS vara villiga till att starta igång ett samarbete med ekonomiskt utsatta länder i Europa för att minska kostnaderna när man tillverkar drönarna. Dessa drönare ska kunna hålla sig i luften i 24 timmar.

De tre företagen gjorde klart att man hade beredskapen för att samordna ett program som underlättar säkerheten för våra europeiska regeringar och trupper. Man deklarerade även att man var samarbetsvilliga.

Frankrikes försvarsminister, Jean-Yves Le Drian, riktade skarp kritik mot det faktum att europeiska länder är tvingade att köpa in drönare från antingen Israel eller USA. Han sade att Europas länder är i behov av minst 40 drönare. Han klargjorde också att Frankrike köper in 12 drönare från USA till ett pris av omkring 670 miljarder euro.


Annonser:


EADS redovisade tidigare att 100 miljoner euro investerats i drönarprogrammet, som inte kunde genomföras då ingen regering ville stödja programmet, skriver holländska De Telegraaf.

Dassault försökte också tidigare att arbeta med brittiska BAE Systems för att utveckla ett drönarprogram men misslyckades också på grund av bristande stöd.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.