EU-topp vill se EU-armé som kan angripa Syrien

publicerad 25 april 2018

Guy Verhofstadt, EU-parlamentets Brexitsamordnare, säger att EU borde inrätta en egen armé, bland annat för att angripa länder som Syrien.

Verhofstadt talade i förra veckan i EU-parlamentet i Strasbourg. I talet lade den forne belgiske premiärministern ut sin vision för en framtida militärallians och armé tillsammans med EU:s medlemsstater. En sådan armé borde inrättas för att bland annat kunna delta i militära angrepp mot länder som Syrien, skriver The Telegraph.

Verhofstadts tal hölls efter det att USA, Storbritannien och Frankrike gemensamt bombade syriska regeringsmål. Verhofstadt menar att en EU-armé skulle kunna delta i sådana aktioner. Han benämnde en framtida EU-armé som ”ett nytt transnationellt projekt som drivs av ett paneuropeiskt momentum”.


Annonser:


Men Guy Verhofstadt talade inte bara om en EU-armé i parlamentet. Han kritiserade även EU för att inte ha varit tillräckligt solida efter Brexitomröstningen i Storbritannien, som ska innebära att landet lämnar EU.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.