EU planerar frysa visumavtal med Ryssland

publicerad 29 augusti 2022
- av Sofie Persson
EU Facebook

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU planerar enligt uppgift att frysa visumavtalet man har med Ryssland, vilket skulle göra det markant svårare för ryska medborgare att resa in i Europa.

Vi måste signalera till den ryska befolkningen att det här kriget inte är okej, förklarar en anonym tjänsteman hur man resonerar.

Efter att kriget i Ukraina startade har det blivit svårare för ryska turister att resa. Ryska flygplan tillåts exempelvis inte att flyga inom EU:s luftrum, men däremot har man som rysk medborgare kunnat resa via andra länder för att ta sig till Europa. Inom EU har man sedan 2007 haft ett speciellt avtal med Ryssland som gett ryska medborgare företräde i visumansökan, något som man dock ändrade redan i slutet av februari då man stoppade den fria rörligheten för ryska tjänstemän.

Nu lutar det åt att EU planerar att frysa hela visumavtalet med Ryssland, vilket i praktiken skulle innebära att det blir mycket svårare för ryska medborgare att resa in i EU.

Det är opassande att ryska turister promenerar i våra städer. Vi måste signalera till den ryska befolkningen att det här kriget inte är okej, det är inte acceptabelt, säger en källa som ska vara en tjänsteman inom EU till Finacial Times.

Estland, Lettland och Litauen har exempelvis redan slutat utfärda visum till ryska medborgare och flera andra EU-länder, som exempelvis Danmark och Finland, stödjer att man skall frysa visumavtalet.

Däremot har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tidigare sagt att man inte bör straffa oskyldiga medborgare, utan att man bör fokusera på Rysslands president Vladimir Putin samt de andra som är ansvariga för kriget.

Under veckan planerar man att ha ett möte angående saken, men det nuvarande visumavtalet förväntas frysas helt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!