EU-parlamentet röstade ja till Storbritanniens utträde

publicerad 30 januari 2020
- av Isac Boman
Brittiska ledamöter firar med att lyfta flaggor i parlamentet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Även EU-parlamentet har röstat ja till att Storbritannien formellt lämnar den europeiska unionen den 31 januari i år. 621 ledamöter röstade för och endast 49 emot.

Det var vid 18-tiden på onsdagen som ledamöterna i Bryssel samlades för att rösta om det utträdesavtal som man förhandlat fram med Storbritannien och som redan godkänts där. Utträdesavtalet röstades igenom utan någon dramatik med det massiva bifallet. Det mest spektakulära inslaget var Brexit-ledaren Nigel Farages sista tal i parlamentet.

Vi älskar Europa, det enda vi hatar är EU, det är så enkelt som det. Jag hoppas det är början till slutet för detta projekt. Det är ett dåligt projekt, som är mer än odemokratiskt – det är antidemokratiskt.

Ett historiskt slag pågår i Europa idag mellan globalism och populism. Ni må avsky populismen, men jag kan meddela att den håller på att bli mycket populär.

Den mycket irriterade vice talmannen Mairead McGuinness tog bort ljudet i slutet av Farages framförande när Brexit-gruppen firade med att ta fram brittiska flaggor, något som är förbjudet i parlamentet.

Sätt er ner och ta bort flaggorna och ta dem med er nu när ni lämnar, fnös McGuinness om anförandet och kommenterade Farages ordval om att hata EU var ytterst olämpligt eftersom “man inte ska hata någon, någon nation eller något folk”.

Bifallet innebär att Storbritanniens sista officiella dag som EU-medlem blir den 31 januari även om en övergångsperiod med speciella regler för både medborgare och näringsidkare kommer att pågå fram tills 2021. Detta för att handel, arbete och resor ska kunna fortsätta som vanligt innan alla aktörer hunnit anpassa sig.

En förändring som börjar gälla redan på fredag är att de brittiska ledamöterna i parlamentet lämnar Bryssel och att brittiska ministrar och tjänstemän inte längre kommer att delta på EU-möten.

Även om utträdesavtalet har godkänts så måste nya avtal, inte minst inom handel och industri förhandlas fram. Dessa förhandlingar kommer att inledas i slutet på nästa månad. Innan dess kommer Storbritannien att fortsätta kunna agera inom EU och dess tullunion och man får också betala fortsätta betala EU-avgiften.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!