MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

EU-kommissionen vill ha gemensamt cyberförsvar

publicerad 14 november 2022
- av Redaktionen
EU Facebook
EU anklagar Ryssland för att hota den europeiska cybersäkerheten.

Med hänvisning till kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetsläget har EU-kommissionen nu framlagt förslag om ett gemensamt regelverk för ländernas cyberförsvar. Bland annat innefattar detta ett särskilt center där EU-ländernas cyberförsvar ska koordineras.

Kommissionen hävdar att ryska cyberattacker mot EU-länderna och deras ”allierade” har ökat på senare tid och att det krävs handling för att ”skydda medborgarna och militären”. Dessutom bör EU:s samarbete med den USA-ledda militäralliansen Nato intensifieras, menar man.

Josep Borell, Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, menar att ”kriget är tillbaka vid våra gränser” och att ”den ryska aggressionen mot Ukraina underminerar freden och det internationella regelbaserade systemet globalt”.

– Det påverkar oss och vi måste anpassa vår försvarspolitik till den här nya miljön.

Förslaget fokuserar bland annat på att stärka EU:s cyberförsvarsförmåga och förbättra samarbetet mellan olika europeiska militära och civila cyberaktörer. Ett särskilt cyberförsvarskoordineringscenter ska också etableras och medlemsländerna uppmanas att delta i olika cybersäkerhetsövningar samt investera mer pengar på sin cybersäkerhet.

Vidare föreslår kommissionen att EU ska ”stärka sitt samarbete” med Nato och att man fokuserar på att hjälpa EU-länder att mer effektivt kunna transportera utrustning och trupper genom förbättrad och bättre skyddad infrastruktur.

Nyligen varnade även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för just det påstått ökade hotet från cyberattacker och hur attacker mot satelliter, kritisk infrastruktur och regeringsdepartement ska ses som en del i Rysslands krig mot Ukraina.

– Jag uppmanar allierade att på nytt engagera sig i it-försvaret med mer pengar, mer expertis och ökat samarbete. Detta är en viktig del av vårt kollektiva försvar och vi är alla i detta tillsammans, deklarerade han under ett tal i Rom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend