EU-kommissionären: ”Militära lagren uttömda i EU”

Det nya kalla kriget

publicerad 8 september 2022
- av Sofie Persson
EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell Fontelles.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell Fontelles varnade under måndagen att vapenlagren i EU börjar sina på grund av alla vapenleveranser till Ukraina. Han varnar för att resultatet kan komma att bli ett stort slöseri med pengar” samt att lagren behöver fyllas på.

Sedan kriget i Ukraina startade har EU hjälpt ukrainsk militär med diverse stödpaket i form av både pengar och vapen. Sverige har legat rätt högt i topp när det gäller dessa insatser och har sedan början av året skickat miljontals kronor, krigsmaterial, vapen samt även utbildningsinsatser till Ukraina. Senast 31 augusti meddelade den svenska regeringen att man kommer att skicka ett sjunde stödpaket som omfattar artilleriammunition till ett värde av 500 miljoner kronor.

Nu börjar dock EU:s vapenlager bli rejält uttömda, menar EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell Fontelles.


Annonser:


De militära lagren i de flesta medlemsländer är, jag skulle inte säga förbrukade, men uttömda i en hög andel, eftersom vi har tillhandahållit mycket kapacitet till ukrainarna, sade Borrell Fontelles i en debatt under måndagen, rapporterar ABC News.

Debatten ägde rum i Tjeckien tillsammans med flera av EU:s försvarsministrar där man diskuterade sätt att bättre sammanföra militär materiel och resurser, men också att bulk-köpa ammunition och vapen som Ukraina behöver fortledes. Borrell Fontelles varnade dock medlemsländerna och menade att om man fortsätter utvidga sin militära kapacitet på samma sätt som tidigare kommer ”resultatet att bli ett stort slöseri med pengar”. Vidare uppmanar nu Borrell Fontelles länderna att samordna utgifterna med militärt material bättre.

Den måste fyllas på. Det bästa sättet att fylla på är att göra det tillsammans. Det blir billigare, sade han.

Borrell Fontelles menade också under debatten att man borde ha börjat träna ukrainsk militär mycket tidigare.

Tyvärr gjorde vi inte det, och i dag ångrar vi oss. Vi beklagar att vi i augusti förra året inte följde denna begäran, sade han. Hade EU svarat vid den tiden, skulle vi vara i en bättre situation nu.


Fakta: EU:s utrikesrepresentant

Den höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik, även känd som utrikesrepresentanten, är en hög befattning inom Europeiska unionen som är vice ordförande i Europeiska kommissionen som motsvarar EU:s regering. Den höga representantens främsta uppgift är att samordna den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och fungerar i praktiken som unionens utrikesminister. Om Europeiska konstitutionen hade trätt i kraft skulle befattningen även officiellt ha benämnts ”unionens utrikesminister”.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.