Ericsson kan ha finansierat Islamiska staten

publicerad 21 februari 2022
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vd:n Börje Ekholm bekräftar att det svenska företaget betalat pengar för att få använda transportvägar som kontrollerats av terrorister – men det är oklart var pengarna faktiskt tagit vägen.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS, säger han men hävdar att man inte kan fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av betalningarna.

Det var under en internutredning för två år sedan om bolagets verksamhet i Irak som flera allvarliga brott mot regler och affärsetik ska ha upptäckts och flera personer fått sparken.

Förra veckan släppte Ericsson ett pressmeddelande om utredningen efter att företaget sökts av såväl svenska som internationella medier. I detta bekräftar företaget att man i en internutredning upptäckt ”betalningar till mellanhänder och användning av alternativa transportvägar i samband med kringgående av den irakiska tullen vid en tidpunkt då terroristorganisationer, däribland ISIS, kontrollerade vissa transportrutter”.

Bolaget hävdar vidare att man inte kunnat fastställa om någon av företagets anställda varit ”direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer” och att man delat med sig av all data till amerikanska myndigheter.

Det är heller inte första gången Ericsson är i blåsväder för liknande händelser. 2019 nådde man en uppgörelse med amerikanska myndigheter där man betalade cirka 10 miljarder kronor för mutbrott begångna mellan 2000 och 2016 med kopplingar till Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam.

Bara under förra året åtalades fyra tidigare Ericssonanställda av svenska åklagare för att ha mutat offentliganställda i Djibouti i syfte att vinna ett kontrakt om telekomutrustning. Ytterligare en Ericssonanställd i Egypten står åtalad i USA för liknande brott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!