Erdogan: ”Sverige och Finland har inte tagit de nödvändiga stegen”

publicerad 30 maj 2022
- av Sofie Persson
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Sverige och Finland var under förra veckan på diplomatiskt besök i Turkiet för att komma vidare med Natoansökningarna. President Erdogan menar dock att länderna ”inte tagit de nödvändiga stegen” och Turkiet fortsätter därför att motsäga sig medlemskap för båda länderna.

Efter att Sverige och Finland lämnat in sina Natoansökningar under maj satte Turkiet genast käppar i hjulet och menade att man inte skulle godkänna ansökningarna. För att ett land ska kunna bli medlem i Nato behövs samtliga 30 medlemsländers godkännande. Turkiet publicerade under förra veckan en officiell kravlista för Sverige där man bland annat kräver att landet ”slutar stödja och finansiera terrorism”, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Under förra veckan reste representanter för Sverige och Finland till Turkiet för att fortsätta diskussionen angående ländernas Natoansökningar. Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nådde dock dessa samtal inte upp till en ”förväntad nivå”, rapporterar Reuters. Erdogan menar att länderna ”inte tagit de nödvändiga stegen” som krävs av Turkiet.

Så länge Tayyip Erdogan är republiken Turkiets ledare kan vi definitivt inte säga ja till att länder som stödjer terrorism blir medlemmar i Nato, säger Erdogan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.