Erdogan: “Sverige och Finland har inte tagit de nödvändiga stegen”

publicerad 30 maj 2022
- av Sofie Persson
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverige och Finland var under förra veckan på diplomatiskt besök i Turkiet för att komma vidare med Natoansökningarna. President Erdogan menar dock att länderna “inte tagit de nödvändiga stegen” och Turkiet fortsätter därför att motsäga sig medlemskap för båda länderna.

Efter att Sverige och Finland lämnat in sina Natoansökningar under maj satte Turkiet genast käppar i hjulet och menade att man inte skulle godkänna ansökningarna. För att ett land ska kunna bli medlem i Nato behövs samtliga 30 medlemsländers godkännande. Turkiet publicerade under förra veckan en officiell kravlista för Sverige där man bland annat kräver att landet ”slutar stödja och finansiera terrorism”, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Under förra veckan reste representanter för Sverige och Finland till Turkiet för att fortsätta diskussionen angående ländernas Natoansökningar. Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nådde dock dessa samtal inte upp till en ”förväntad nivå”, rapporterar Reuters. Erdogan menar att länderna ”inte tagit de nödvändiga stegen” som krävs av Turkiet.

Så länge Tayyip Erdogan är republiken Turkiets ledare kan vi definitivt inte säga ja till att länder som stödjer terrorism blir medlemmar i Nato, säger Erdogan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!