Erdogan: Sverige i Nato – om Turkiet får F16

Det nya kalla kriget

publicerad 26 september 2023
- av Isac Boman
Recep Erdogan skakar hand med Sveriges statsminister Ulf Kristersson tidigare i juli när det uppgavs vara grönt ljus för ett svenskt medlemskap i Nato.

Kohandeln om Sveriges medlemskap i Nato fortsätter. Nu uppger Turkiets president Recep Erdogan att man släpper in Sverige i militäralliansen om Turkiet får köpa F16-flygplan från USA.

I somras uppgavs det stå klart att Turkiet skulle godkänna Sveriges medlemskap i Nato, men processen har låtit vänta på sig bland annat på grund av de upprepade koranbränningarna av den irakiske asylanten Salwan Momika, vars manifestationer omgetts av märkligheter och även anklagats för att utgöra en utländsk underrättelseoperation.

Enligt turkisk media uppger Erdogan dock att man ska kunna tänka sig att godkänna medlemskap om man får köpa F16-plan från USA.

Den turkiske presidenten tillägger att utrikesministern Hakan Fidan och USA:s utrikesminister Antony Blinken diskuterade Sveriges Natomedlemskap i New York under förra veckan.

Det framgår inte huruvida USA överväger att godkänna kravet från Turkiet.

Inte heller Ungern har godkänt Sveriges medlemskap, där premiärministern Viktor Orbán kommenterat saken med att man inte kan se något brådskande i ärendet. Sveriges relationer med Ungern är sedan en längre tid tillbaka mycket ansträngda som följd av återkommande utspel från svenska regeringsföreträdare gentemot ungerska inrikespolitiska angelägenheter.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!