“Boxaren” om attacken mot koranbrännaren: “Det var uppgjort”

publicerad 23 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Salwan Momika blir till synes attackerad av en man med boxningshandskar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den massmedialt uppmärksammade islamkritikern och koranbrännaren Salwan Momika blev under en livesändning till synes attackerad och misshandlad av en okänd man med boxningshandskar. Nu uppger ”boxaren” att bråket var uppgjort på förhand och att Momika ljuger om händelsen.

Videoklippet där Momika enligt uppgift befann sig i Södertälje för att ”köpa mat och förnödenheter” och plötsligt attackeras av en man med invandrarbakgrund i träningskläder och med boxningshandskar har fått stor spridning på sociala medier och pekats ut som en av flera attacker mot den svenska yttrandefriheten.

Enligt koranbrännarens egen kommentar till Bonniertidningen Expressen ”kom en muslimsk person och attackerade mig och slog mig och lovade att döda mig och jag ligger nu på sjukhuset och har en ögon- och huvudskada”. Polisen bekräftar också att man vid tidpunkten fått ett larm av någon som uppgett sig ha blivit misshandlad och som hade icke allvarliga skador.

Nu uppger dock boxaren själv att hela ”attacken” var uppgjord på förhand och att han kommit överens med Salwan Momika om att bråka framför kameran, men att han snart tröttnade, skriver Expressen och hänvisar till ett arabiskspråkigt klipp på TikTok som mannen publicerat.

Det är lögn och förtal. Jag vet inte vem han är och jag har inte pratat med honom tidigare”, hävdar Momika i en kommentar.

Hans egen förklaring till att händelsen fångades på film är att ”varje handling eller misshandel jag blivit utsatt för dokumenteras, och det är precis vad som hände”. Han medger samtidigt att han också tjänar pengar på sina livesändningar.

Bortsett från ett slag på armen kan det också noteras att ingen misshandel på filmen syns, men att det heller inte framkommer exakt vad som hänt innan kameramannen börjar filma situationen.

Vill bränna Koranen – 12 gånger till

Salwan Momika har under de senaste veckorna skickat in tolv nya ansökningar om att få elda koranen i Stockholm, Malmö och Örebro. Ansökningarna har ännu inte godkänts, men förväntas tillåtas eftersom Sverige inte har några hädelselagar.

– Han har yttrandefrihet. Han använder sig av den, säger Gunnar Strömmer (M), men hävdar samtidigt att Momikas agerande ”är ett allvarligt hot mot medborgarnas trygghet och säkerhet”.

Anklagas för att vara utländsk agent

Iran har riktat anklagelser mot Momika och menar att han ska ha värvats av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad, man menar även att skändningarna av Koranen utgör en medveten påverkansoperation.

Momika beviljades uppehållstillstånd i Sverige för tre år i april 2021 och han är i nuläget inte svensk medborgare. Hans aktioner har uppmärksammats mycket brett internationellt och har vid sidan av den starka anstöt den väckt i den muslimska världen även orsakat allvarliga diplomatiska komplikationer för Sverige.

Enligt honom själv är målet att skapa opinion för att förbjuda Koranen. Utfallet i praktiken pekar dock snarare på växande antipatier mot hans aktioner och att marken istället förbereds för att införa nya begränsningar i yttrandefrihetslagstiftningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!