Eliten åker privatjet till klimatkonferens

publicerad 1 december 2023
- av Markus Andersson
Kung Charles III och Rishi Sunak pekas ut som exempel på den klimatförstörande eliten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, utrikesminister David Cameron och kung Charles III tyckte att det var en bra idé att resa till FN:s klimattoppmöte COP28 i separata privatflygplan.

Nu får makthavarna hård kritik från klimataktivister, oppositionen och många brittiska medborgare, som menar att de är att betrakta som ”klimathycklare” och att de dessutom slösar med skattebetalarnas pengar.

Det är brittiska The Indepedent som rapporterar om hur kungen, premiärministern och utrikesministern inte bara reser med privata jetplan till konferensen i Dubai – utan dessutom med separata sådana.

Agerandet beskrivs som mycket märkligt och tondövt – eftersom huvudfokus under konferensen är att minska just de globala utsläppen, samtidigt som den förmögna elitens många onödiga flygresor med privatplan länge pekats ut som en mycket stor ”klimatbov”.

Enligt Rishi Sunaks stab är det ingenting konstigt att man anländer till Dubai i olika flygplan eftersom regeringen ”inte är emot flygningar” och stödjer utvecklingen av hållbara bränslen.

“Superrik elit”

Försvaret sågas dock av oppositionen som menar att den brittiska regeringens frikostiga användande av privatplan är ett ”hemskt exempel” och ett ”slöseri med skattebetalarnas pengar”.

De anklagas vidare av Miljöpartiets ledare Carla Denyer för att representera en ”superrik elit som superuppvärmer planeten” och för att bara genom denna resa ”producera mer koldioxid än vad den genomsnittliga personen släpper ut under hela året”.

Enligt den klimatalarmistiska aktivistgruppen Extinction Rebellions talesman Todd Smith skyddar Sunak och Cameron främst ”sina rika kompisars intressen”. Han menar att det inte är den brittiska allmänheten som bör ändra sina flygvanor för klimatets skull – utan den rikaste eliten.

– Det är bara en liten minoritet av privatjetanvändare, frekventa flygare och förstaklassresenärer som förstör för resten av oss.

Inför klimattoppmötet har Rishi Sunak bland annat hävdat att hans regering lägger stort fokus på ”åtgärder för att tackla klimatförändringarna” och att skyddet av naturen har högsta prioritet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!