Egyptiska säkerhetsstyrkor skyddar inte kristna

Vågen av sekteristiskt våld som har drabbat Egypten de senaste månaderna har gjort att den kristna minoriteten kopter hamnat i skottgluggen. Det menar människorättsorganisationen Amnesty International som presenterat en ny rapport som avhandlar attackerna mot kopterna i landet.

publicerad 12 oktober 2013

Rapporten ”How long are we going to live in this injustice?” kartlägger händelserna under vågen av sekteristiskt våld som kom efter att ett protestläger med Mursi-anhängare stormades i Kairo den 14 augusti.

Kritik mot säkerhetsstyrkorna
Den detaljerade rapporten kring attackerna mot koptiska kristna i augusti avslöjar de egyptiska säkerhetsstyrkornas underlåtenhet att skydda minoritetsgruppen, enligt Hassiba Hadj Sahraoui, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

– Det är djupt oroväckande att den kristna befolkningen runt om i Egypten valts ut som måltavlor för hämndattacker efter händelserna i Kairo. Dessa attacker borde kunnat förutses, men säkerhetsstyrkorna har inte gjort något för att ingripa eller förhindra våldet.

”Gör det för att få svar”
Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om den religiösa fanatismen i Egypten som riktar in sig på kristna och som bland annat innefattar kyrkbränningar.

 Det handlar inte bara om att bränna kyrkor. Det handlar snarare om att man bränner kyrkor för att få ett svar som sprider sig och bidrar till mer våld, sade biskopen Angaelos till CNN.

Det är främst anhängare till det radikala Muslimska brödraskapet och ex-presidenten Mursi som utpekats som de som står bakom de religiösa attackerna.

 

Läs även:
Demonstranter sköts ner i Egypten
Muslimska brödraskapet förbjuds
Dödliga sammandrabbningar i Egypten
Bombattentat mot Egyptens inrikesminister
Undantagstillstånd utlyst i Egypten
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.