Efter blodpropparna: Johnson & Johnsons vaccin pausas i USA

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 13 april 2021
- av Sofie Persson
Sju miljoner amerikaner har fått Johnson & Johnsons vaccin.

Johnson & Johnsons covidvaccin pausas i hela USA efter att sex kvinnor fått blodproppar kort efter att de tagit vaccinet, varav en av dem avlidit. Första leveransen av vaccinet är redan på väg till Sverige.

I USA har man beslutat att pausa Johnson & Johnsons vaccin efter att sex kvinnor fått blodproppar inom två veckor efter att de fått vaccinet. Kvinnorna är mellan 18 och 48 år gamla och har alla utvecklat en ovanlig form av blodpropp, skriver New York Times.

En av dessa kvinnor är inlagd på sjukhus i kritiskt tillstånd och en har avlidit efter blodpropparna.

Ytterligare nio miljoner till doser är på väg men trots det har man beslutat att pausa vaccinet för utredning.

Vi rekommenderar att pausa användandet av vaccinet för att vara på den säkra sidan, säger Dr. Peter Marks som är direktör för Food and Drug Administration’s Center for Biologics Evaluation and Research.

Europeiska läkemedelsmyndigheten ska också utreda vaccinet eftersom de första leveranserna av Johnson & Johnsons-vaccinet beräknas komma under veckan. Folkhälsomyndigheten har beräknat att Sverige får sin första leverans av vaccinet under april månad med 31 000 doser.

Anders Tegnell säger vid dagens pressträff att man får ta in det här beskedet i USA även i bedömningen om Astra Zenecas vaccin, enligt Schibsted-tidningen SvD. Dock säger Tegnell att Johnson & Johnsons-vaccinet väger tungt i Sveriges fortsatta vaccineringskampanj och att stopp skulle riskera fler förseningar.

Foto: New York National Guard/CC BY-ND 2.0

Johnson & Johnsons covidvaccin har utvecklats av Janssens Vaccines i Nederländerna och dess belgiska moderbolag Janssen Pharmaceuticals som ägs av Johnson & Johnson. Därför kallas det ibland också för Janssen-vaccinet.

Det är inte ett så kallat mRNA-vaccin och liknar Astra Zenecas i sin struktur.

I USA blev det godkänt den 27 februari och ungefär sju miljoner amerikaner har injicerats med det i nuläget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!