Ebolafall i Skottland

En kvinnlig hjälparbetare för Rädda Barnen i Sierra Leone har drabbats av ebola. Kvinnan vårdas nu på sjukhus i Skottland.

publicerad 30 december 2014
Gartnavel General Hospital i Glasgow, där kvinnan vårdas

Hjälparbetaren anlände till Skottland på söndagen efter att ha arbetat med att bekämpa ebolautbrottet som plågat Afrika det senaste året. Under måndagsmorgonen åkte hon in till Gartnavel General Hospital i Glasgow med feber.

Skotska myndigheter har bekräftat att kvinnan, vars identitet inte publicerats, är den första som diagnostiserats med ebola på brittisk mark, rapporterar The Guardian.

Människor som kan ha färdats ombord planet som kvinnan färdades med från Sierra Leone till Marocko och senare till Skottland uppges nu att kontakta sjukvården.

Under 2014 har ebola exploderat i Afrika och krävt nästan 20 000 liv.


Fakta: Ebola

Ebolasjukdomen är uppkallad efter en flod i Kongo-Kinshasa där viruset upptäcktes 1976.

Ebola smittar från människa till människa genom infekterade kroppsvätskor som saliv och blod men också via nysningar och hosta.

Många av dem som drabbas av ebola utvecklar snabbt influensaliknande symptom med hög feber, matthet, huvudvärk samt mag- och muskelsmärtor.

 

Källa: Läkare utan gränser
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.