Duterte säger att terroristockuperad stad är befriad

publicerad 17 oktober 2017
Marawi har utsatts för hårt bombardemang från den fillipinska armén

Efter flera månaders hårda strider säger nu Filippinernas president Rodrigo Duterte att staden Marawi nu har befriats från de IS-affilierade terroristerna.

I maj i år ockuperades delar av staden Marawi, i den autonoma muslimska regionen Mindanao i södra Filippinerna, av den IS-knutna terrorgruppen Maute.

Sedan dess har strider mellan den filippinska armén och islamisterna pågått. Staden har bland annat fått stå emot bombardemang från den filippinska armén. Uppemot 1 000 människor rapporterats ha omkommit i striderna och 1 000-tals civila har flytt staden.

Efter att ockupationen av Marawi snart pågått i 150 dagar säger Filippinernas president Rodrigo Duterte nu att staden har ”befriats” från de islamistiska terroristerna, rapporterar Reuters.

Jag förklarar härmed Marawi befriad från terroristpåverkan vilket markerar början på återhämtning, sade Duterte i ett tal till armén i Marawi.

Enligt den filippinska armén finns det fortfarande kvar ett 20-tal islamister i Marawi, som även håller civila som gisslan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.