Utrikes

Duterte säger att terroristockuperad stad är befriad

Marawi har utsatts för hårt bombardemang från den fillipinska armén

Efter flera månaders hårda strider säger nu Filippinernas president Rodrigo Duterte att staden Marawi nu har befriats från de IS-affilierade terroristerna.

I maj i år ockuperades delar av staden Marawi, i den autonoma muslimska regionen Mindanao i södra Filippinerna, av den IS-knutna terrorgruppen Maute.
Sedan dess har strider mellan den filippinska armén och islamisterna pågått. Staden har bland annat fått stå emot bombardemang från den filippinska armén. Uppemot 1 000 människor rapporterats ha omkommit i striderna och 1 000-tals civila har flytt staden.

Efter att ockupationen av Marawi snart pågått i 150 dagar säger Filippinernas president Rodrigo Duterte nu att staden har “befriats” från de islamistiska terroristerna, rapporterar Reuters.

Jag förklarar härmed Marawi befriad från terroristpåverkan vilket markerar början på återhämtning, sade Duterte i ett tal till armén i Marawi.

Enligt den filippinska armén finns det fortfarande kvar ett 20-tal islamister i Marawi, som även håller civila som gisslan.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!