IS-grupper belägrar stad i Filippinerna – Duterte sätter in militären

publicerad 23 maj 2017
Marawi City

Islamistiska rebellgrupper som är nära sammankopplade med Islamiska staten har tagit över delar av staden Marawi i södra Filippinerna och drabbat samman med den filippinska militären. President Rodrigo Duterte har utlyst undantagstillstånd.

Marawi City är belägen i Mindanao, som är en autonom muslimsk region i södra Filippinerna. Enligt uppgifter i såväl lokal som internationell press ska de IS-liknande grupperna Maute och Abu Sayyaf ockuperat delar av staden och uppmanat lokalbefolkningen att gå med i IS.

– Några av dem knackade på våra dörrar. Vissa försökte komma in men vi låste våra grindar och dörrar. Jag brukade bara se sånt här på tv, men nu står dem här. De skjuter inte civila, men de skrek i en megafon att gå med i Isis och jihad, säger en boende till Inquirer.net.

Under tisdagen skickade Filippinernas president Rodrigo Duterte in militären för att rensa ut rebellerna. Duterte valde också att utlysa undantagstillstånd i delar av regionen. Sporadiska eldväxlingar ska ha inträffat mellan rebellerna, lokal polis och militären.

Den filippinska militären uppmanar befolkningen i Marawi City att hålla sig inomhus. I Marawi City bor det lite över 200 000 personer och 99,6 procent av befolkningen är muslimer.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.