Demokraterna har blivit de rikas parti

publicerad 27 april 2021
- av Per Nordin
Michael Bloomberg - demokrat och världens nionde rikaste man.

Enligt data från det amerikanska finansdepartementet sympatiserar 65 procent av amerikanerna med en hushållsinkomst på över 500 000 dollar om året med Demokratiska partiet. Samtidigt växer arbetarklassens och fattiga amerikaners stöd för republikanerna.

Enligt data från IRS har 74 procent av skattebetalarnas i republikanska distrikt hushållsinkomster på under 100 000 dollar om året och det är demokraterna som har blivit det självklara alternativet för rika amerikaner.

1993 var rollerna omvända och ett typiskt republikanskt distrikt var 14 procent rikare än ett demokratiskt. 2020 är det tvärtom och det är istället de demokratiska distrikten som är 13 procent rikare än sina republikanska motsvarigheter, trots detta försöker Demokraterna aktivt marknadsföra sig själva som ett parti för medel- och arbetarklassen.

Många demokratiska politiker har också börjat lobba mot skattehöjningar för höginkomsttagare och vill istället att skatterna ska sänkas för denna grupp, rapporterar The Washington Examiner.

Bland annat motsätter man sig den förändring som Donald Trump införde 2017 som satte gränsen på federala skatteavdrag till maximalt 10 000 dollar – en förändring som nästan enbart påverkade den rikaste procenten i landet.

Demokrater som vann tidigare republikanska distrikt i framför allt New York och New Jersey gjorde i flera fall detta genom att gå till val på att de skulle återställa det generösa skatteavdraget.

På sociala medier konstaterar många amerikaner att Demokraterna har svikit sina tidigare påstådda ideal och kommit att bli ett parti för eliten och som struntar i den vanliga amerikanske medborgaren.

Demokraterna är partiet för de rika och BLM-grundaren köpte en herrgård i miljonklassen. De här människorna ljög om att den socialistiska politiken de pushar för är för folket, när de i verkligheten gör den lilla människan fattig samtidigt som de berikar sig själva”, skriver användaren Catt på Twitter.

Demokraterna har blivit ett parti för de rika. De bryr sig inte om den vanliga människan”, konstaterar användaren Calvin.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!