Dejtingapp ska främja barnafödande i Tokyo

publicerad 10 juni 2024
- av Sofie Persson
Äktenskap och barnafödande har minskat i hela Japan.

Myndigheter i Tokyo investerar i en dejtingapp för att främja äktenskap i staden. Detta i ett försök att motverka Japans låga barnafödande tillsammans med en åldrande befolkning.

I Japan uppges födelsetalen under 2023 ha minskat för åttonde året i rad. Det antal som föddes, 727 277, var 5,6 procent mindre än föregående år, enligt hälsoministeriet i landet, vilket är den lägsta siffran sedan Japan började sammanställa statistiken 1899. Även antalet äktenskap har minskat med sex procent under förra året, något som chefskabinettssekreterare Yoshimasa Hayashi menade var en “kritisk situation”, enligt AP News.

Nu har myndigheter i Tokyo investerat cirka 200 miljoner yen, cirka 13 miljoner kronor, i en dejtingapp för invånarna. Appen, som drivs av en privat entreprenör, har en omfattande registreringsprocess för att säkerställa att användarna är engagerade i äktenskapet som ett slutmål. Appen kommer att släppas till sommaren.

Intervju krävs för registrering

De som laddar ner den avgiftsbelagda appen kommer att behöva visa legitimation och deklarera uppgifter för inkomst. Användare måste också visa upp dokument som visar att man faktiskt är singel. Vidare måste en försäkran skrivas under om att de som använder appen gör detta för att finna en partner till äktenskap, inte en tillfällig relation.

En intervju med appens operatörer kommer att vara obligatorisk för registrering.

Om det finns många individer som är intresserade av äktenskap men som inte kan hitta en partner, vill vi ge stöd, säger en tjänsteman i Tokyo enligt japanska Asahi Shimbun. Vi hoppas att den här appen, med sin koppling till regeringen, kommer att ge en känsla av säkerhet och uppmuntra dem som har varit tveksamma till att använda traditionella appar att ta det första steget i sitt sökande efter en partner.

Enligt en enkät från Meiji Yasuda Life Insurance Co. träffade man oftast sin partner via dejtingappar och arbetetsplatser. Apparna står för 25 procent av de par som gifte sig inom ett år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!