Utrikes

De tilldelades Nobels fredspris 2018

Nadia Murad och Denis Mukwege.

Denis Mukwege och Nadia Murad får Nobels fredspris 2018 för sina insatser för att stoppa sexuella övergrepp i krig och konflikter.

Den kongolesiske läkaren Denis Mukwege sedan tidigare prisats för sina insatser för våldtagna kvinnor i Kongo-Kinshasa. Han delar på årets fredspris med yazidiern och kurden Nadia Murad, som tidigare har varit slav åt terrogruppen Islamiska staten, IS, och berättat om sina upplevelser.
I sin motiverings skriver den norska Nobelkommittén att Mukwege och Murad tilldelas priset för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter.

Båda pristagarna har gjort ett viktigt bidrga för att fokusera på och bekämpa sådana krigsförbrytelser”, skriver Nobelkommittén i ett pressmeddelande.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!