Danskt journalistpris läggs ner efter våldtäktsanklagelser

publicerad 5 juli 2023
- av Sofie Persson
Danska författarinnan Tove Ditlevsen och Ekstra Bladets tidigare chefredaktör Victor Andreasen som nygifta 1951.

Det danska Victorpriset som delas ut av tabloiden Ekstra Bladet läggs ner efter våldtäktsanklagelser mot den tidigare chefredaktören Victor Andreasen. Priset ges vanligen årligen till journalister som ska ha verkat i en ”fräck och anarkistisk anda”.

Priset är uppkallat efter Victor Andreasen, som var chefredaktör för tidningen under 1963-1976. Det har delats ut till journalister, aktivister och författare som ska ha verkat i en ”fräck och anarkistisk anda”. Andreasen avled år 2000.

Tidigare var Andreasen gift med danska författarinnan Tove Ditlevsen, vars barnbarn Lise Munk Thygesen nyligen gav ut en bok där hon anklagar den tidigare chefredaktören för våldtäkt. Våldtäkterna menar Thygesen ska ha skett mot hans dåvarande styvdotter, det vill säga Thygesens moder.

Nu har Ekstra Bladet beslutat att slopa priset på grund av anklagelserna, rapporterar danska journalistförbundets tidning Journalisten.

Det finns inget enkelt med detta beslut, och det väcker ett antal frågor. Det är enormt svårt, men när man lägger samman mängden av information med dessa nya uppgifter, tycker jag att det är svårt att ignorera de saker som framkommit. Därför har vi fattat beslut om att lägga ned priset, säger Ekstra Bladets chefredaktör Knud Brix till tidningen.

Däremot är man inte i färd med att ”välta statyer”, som Brix formulerar det, utan konstaterar att Andreason trots anklagelserna varit en betydande person i dansk presshistoria och för Ekstra Bladet.

För att uttrycka det rakt på sak så räddade han tidningen när den var under press och han har varit den moderna tabloidjournalistikens gudfader, säger Brix.

Kvällstidningen planerar att instifta ett nytt pris, som inte kommer att vara uppkallat efter någon person.


Fakta: Tabloidjournalistik

Tabloidjournalistik är en genre av journalistik som kretsar kring sensationalistiska uppslag, ofta kring sådant som obekräftade rykten om kändisars privatliv. En tidigare vanlig beteckning var "gula pressen".Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!