Utrikes

Dansk polis avvärjde islamistiskt terrordåd

Den misstänkte islamisten ville införskaffa vapen och ammunition. Arkivbild.

Den danska säkerhetspolisen har anhållit en person misstänkt för terrorbrott. Polisens bedömning är att gärningsmannen är medlem i en militant islamistisk gruppering och hade för avsikt att genomföra flera dödliga attentat.

På en presskonferens bekräftade polisen att gärningsmannen försökt skaffa vapen och ammunition men att det är sannolikt att han inte hade några direkta medhjälpare utan snarare agerade ensam i Danmark men verkat för en islamistisk grupperings räkning.
– Gripandet skedde vid en samordnad aktion i Köpenhamn klockan 13.51 idag, sade polisöverintendenten Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens och förklarade vidare att det handlar om misstanke om förberedelse till terrorbrott och att häktningsförhandlingen kommer att hållas under fredagen.

Enligt den danska säkerhetspolisen så ska det ha varit ”intensivt underrättelsearbete” som lett till gripandet innan några människor hann skadas. Bortsett från information om att mannen är inspirerad av militanta islamistiska grupper är polisen förtegen och vill inte avslöja för mycket detaljer i dagsläget.

– Vi har avvärjt ett terrordåd och detta är det väsentliga, konstaterade Flemming Drejer, operativ chef för den danska säkerhetspolisen.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!