MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Dansk polis avvärjde islamistiskt terrordåd

publicerad 1 maj 2020
- av Markus Andersson
Den misstänkte islamisten ville införskaffa vapen och ammunition. Arkivbild.

Den danska säkerhetspolisen har anhållit en person misstänkt för terrorbrott. Polisens bedömning är att gärningsmannen är medlem i en militant islamistisk gruppering och hade för avsikt att genomföra flera dödliga attentat.

På en presskonferens bekräftade polisen att gärningsmannen försökt skaffa vapen och ammunition men att det är sannolikt att han inte hade några direkta medhjälpare utan snarare agerade ensam i Danmark men verkat för en islamistisk grupperings räkning.

– Gripandet skedde vid en samordnad aktion i Köpenhamn klockan 13.51 idag, sade polisöverintendenten Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens och förklarade vidare att det handlar om misstanke om förberedelse till terrorbrott och att häktningsförhandlingen kommer att hållas under fredagen.

Enligt den danska säkerhetspolisen så ska det ha varit ”intensivt underrättelsearbete” som lett till gripandet innan några människor hann skadas. Bortsett från information om att mannen är inspirerad av militanta islamistiska grupper är polisen förtegen och vill inte avslöja för mycket detaljer i dagsläget.

– Vi har avvärjt ett terrordåd och detta är det väsentliga, konstaterade Flemming Drejer, operativ chef för den danska säkerhetspolisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend