Colombia sparkar 1400 poliser i korruptionshärva

publicerad 28 maj 2016

I Colombia har polisen under de senaste 80 dagarna gjort sig av med över 1 400 anställda. Detta sker i samband med att polisledningen nu inför nolltolerans mot korruption.

Colombia har liksom många andra sydamerikanska länder haft stora problem med korruption, och inom poliskåren är det särskilt utbrett. Jorge Hernando Nieto, som nyligen tillträdde som chef för landets polismyndighet, vill komma till rätta med problemet.

Därför har man nu börjat rensa upp inom den 180 000 man stora poliskåren. Sedan februari har mer än 1 400 poliser och tjänstemän inom polismyndigheten fått sparken, rapporterar Voice of America.

Sedan jag tog över polismyndigheten i februari har vi i snitt sparkat nästan 18 poliser per dag, säger Jorge Hernando Nieto.

Sammanlagt 400 polismän har fått sparken på grund av korruption, vilket kan te sig i form av att delta i narkotikasmuggling eller ta emot mutor. Övriga 1 000 anställda har fått sparken på grund av disciplinära orsaker.

Innan Jorge Hernando Nieto i februari tog över som chef för den colombianska polisen var dess rykte i botten – bland annat eftersom flera höga tjänstemän inom polisen nyligen ertappades i en prostitutionsskandal.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.