CNN-profil kallar Republikanska partiet för samhällsfara

publicerad 9 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Don Lemon under den aktuella intervjun.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Republikaner måste behandlas som en samhällsfara av medierna, menar den amerikanske CNN-profilen Don Lemon. Den homosexuelle hbtq-aktivisten och pratshow-värden Lemon hävdar vidare i en tv-intervju att journalister “inte gör vårt jobb” om man är neutrala i sin rapportering.

I en uppmärksammad tv-intervju under sommaren framträdde CNN:s egen Don Lemon i kanalens motsvarighet till TV4 Morgon, New Day. I intervjun lät Lemon göra det för klart att han anser att journalister bör hålla det republikanska partiet och dess förespråkare vid en annan standard i förhållande till demokraterna i sin mediebevakning.

Pratshow-värden Lemon gjorde i intervjun sitt yttersta för att knyta GOP till det påstådda hotet om “växande extremism” på högerkanten. Han varnade journalister att inte ge en “falsk ekvivalens” till de båda partierna, utan istället erkänna att det är just republikaner som hotar USA.

– Vi sitter och pratar om de här sakerna, det som sker i USA,  och vissa av oss vill ge den här falska motsvarigheten till både demokrater och republikaner. Det är inte där vi är just nu, lät Don Lemon yttra.

Republikanerna gör något som är mycket farligt för vårt samhälle och det måste vi erkänna. Vi måste erkänna detta dels som amerikaner och dels – framför allt – måste vi som journalister än kraftfullare erkänna detta faktum – för om vi inte gör det gör vi inte vårt jobb, hävdade pratshow-värden vidare.

Don Lemon är en amerikansk tv-journalist född den 1 mars 1966 i Baton Rouge, Louisiana. I början av sin tv-karriär ledde han helgnyhetsprogram på lokala tv -stationer i Alabama och Pennsylvania, Don Lemon arbetade sedan som nyhetskorrespondent för NBC, bland annat NBC Nightly News, varefter han gick över till CNN, år 2006. Han blev år 2014 presentatör för CNN Tonight. Han är sedan en tid också värd för Don Lemon Tonight.

Republikanska partiet, även kallat GOP ("Grand Old Party"), är ett av de två stora samtida politiska partierna i USA. Sedan mitten av 1850-talet har det varit det demokratiska partiets främsta politiska rival. En majoritet av dess medlemmar tenderar att stödja politik som gynnar liten regering, fri marknadsekonomi, socialkonservatism och originalism i konstitutionell rättspraxis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!