Chicagos borgmästare: ”Rasismen är en folkhälsokris”

publicerad 12 juli 2021
- av Per Nordin

Chicagos afroamerikanska borgmästare Lori Lightfoot har deklarerat att den förment utbredda rasismen hos vita invånare i staden är att betrakta som en ”folkhälsokris” och att man därför ska lägga tio miljoner dollar på att skapa fler så kallade ”rättvisezoner”.

Stadens politiska ledning ska lägga ännu mer pengar på ”antirasistiska” policys efter att borgmästaren kommit fram till att de vita invånarnas rasism utgör en av de största hälsokriserna just nu. 10 miljoner dollar i federalt coronastöd – finansierat av skattebetalarna, ska nu gå till att skapa särskilda ”rättvisezoner” och för att bekämpa ”Chicagos arv av systematisk rasism”.

– Vid nästan varje tillfälle i vår stads historia så har rasismen drabbat hälsan och välbefinnandet hos våra färgade invånare – särskilt de som är svarta, hävdar borgmästaren och förklarar vidare att det är därför hon beslutat att rasismen i fortsättningen bör betraktas som en ”folkhälsokris”.


Annonser:


Tillsammans med myndighetspersoner och icke-vita samhällsledare ska man också noggrant gå igenom påstått rasistiska policys som man menar ska ha ”skapat kaos” hos stadens svarta och latinamerikanska befolkning.

Utspelet kommer kort efter att en rapport belyst faktumet att svarta lever kortare än andra grupper och oftare, bland annat på grund av sin ohälsosamma livsstil, drabbas av diabetes och liknande sjukdomar.

I de nya ”rättvisezonerna” ska det därför inrättas hälsovårdsfaciliteter och svarta aktivistgrupper ska ha en ledande roll i drivandet av dessa, enligt RT. Tidningen skriver dock att det är mycket oklart exakt vilken funktion dessa är tänkta att ha.

Demokraten Raymond Lopez som flera gånger kritiserat Lightfoots ”antirasistiska” policys uppmanar stadens medborgare att inte låta sig luras och menar att borgmästaren desperat söker fortsatt stöd för driva Chicago ännu längre ner i kaos.

– Låt er inte luras. Den här deklarationen handlar inte om rasism. Det handlar om att ge tröst till ”vit skuld”-folkmassan vars stöd hon behöver samtidigt som vår stad faller allt djupare ner i kaoset.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.