CFR-toppen: USA största hotet mot global säkerhet

publicerad 13 juli 2023
- av Isac Boman
Richard N. Haass, mångårig ledare för USA:s kanske mest inflytelserika geopolitiska tankesmedja CFR.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Richard Haass avgick nyligen som ordförande för en av USA:s och världens tyngsta geopolitiska tankesmedjor, Council on Foreign Relations.

Efter en lång karriär inom utrikespolitik och global strategi är det dock inte omvärldsutvecklingen som oroar Haass mest. Den fara han ser och som håller honom vaken om nätterna är numera USA självt: “Det är vi”, säger han i en intervju med New York Times.

Richard N. Haass anser att sammanbrottet i det amerikanska politiska systemet innebär att det interna hotet nu överstiger det externa och pekar på att landet har förvandlats till den största källan till instabilitet såväl för USA självt som för omvärlden.

– Vår inhemska politiska situation är inte bara en som andra inte vill efterlikna, säger han i en intervju med NY Times. Jag tror också att den har medfört en grad av oförutsägbarhet och brist på tillförlitlighet som är riktigt giftig för USA:s förmåga att fungera framgångsrikt i världen, jag menar, det gör det mycket svårt för våra vänner att förlita sig på oss.

I sin nyligen publicerade bok The Bill of Obligations: The Ten Habits of Good Citizens, skisserar han med råd som “Håll dig informerad”, “Bete dig civiliserat”, och “Sätt landet främst” som sätt för amerikaner att läka sitt eget samhälle.

Trots perioder av splittring och interna politiska strider i USA under det föregående århundradet, där Haass nämner McCarthyism, Vietnamkriget, och Watergate-skandalen, anser han att den aktuella situationen är avsevärt värre.

Dessa händelser utgjorde inte hot mot själva systemet. Av den anledningen, enligt min mening, är denna situation ännu allvarligare.

Haass vill nu utvidga budskapet från sin bok och hjälpa till att återfokusera landet på de grundläggande värden som återfinns i självständighetsförklaringen när 250-årsjubileet för dokumentet närmar sig om tre år.

När jag går runt och talar om det här ämnet, vet folk att det är något fel med amerikansk demokrati, säger han. De vet att det är på väg att spåra ur och vi kanske inte nödvändigtvis är överens om hur man fixar det. Men det finns en verklig öppenhet för att samtalet ska äga rum.

Fakta: Council on Foreign Relations

Council on Foreign Relations, CFR, är en inflytelserik och globalistiskt inriktad lobbygrupp som ofta beskrivits som en de facto permanent regeringsliknande institution i USA. CFR har under många år samlat de mest inflytelserika politikerna från både Demokraterna och Republikanerna för att diskutera politiska frågor tillsammans med aktörer från finansvärlden och näringslivet.

Richard Nathan Haass, född 1951, är en amerikansk diplomat som varit ordförande för Council on Foreign Relations sedan 2003, en position han lämnade i juni. Tidigare var han rådgivare till utrikesministern Colin Powell och ansvarig för policyplanering vid USA:s utrikesdepartement.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!