CBS News avslöjas med att iscensätta fejkad coronakris

Desinformationen i medierna

publicerad 7 maj 2020
- av Isac Boman
Den anonyme visselblåsaren i sitt avslöjande på Project Veritas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En anonym visselblåsare avslöjar nu i detalj hur CBS News manipulerat och skapat ett falskt event där sjukvårdsanställda tvingats låtsas vara coronasmittade patienter i en av kanalens nyhetssändningar. Skandalen följer i spåren av ett liknande inslag från New York Times som av allt att döma fejkats med liknande metoder.

Den vänsterliberala nyhetskanalen ska ha fått sjukvårdsanställda vid Cherry Medical Center i Michigan att ställa upp sina bilar i en lång rad så att filmteamet kunde hävda i sin sändning att det handlat om en lång kö till sjukhuset för människor som väntade på att få behandling för coronaviruset.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om ett liknande inslag om Elmhurst Hospital från New York Times och MSNBC som av allt att döma fejkats med liknande metoder.

I ett smygfilmat klipp som läckts till Project Veritas säger en ansvarig på sjukhuset att nyhetsteamet inte var nöjda med det fåtal verkliga patienter som var på plats och ville ha en större kö i sin sändning. Sjukvårdsanställda uppmanades därför att pausa sina arbetsuppgifter och ställa sina bilar på rad för att skapa en chimär av att antalet vårdsökande var betydligt större än i verkligheten.

– Vi visste att CBS skulle komma men vi hade ingen aning om att vi skulle behöva fejka patienter, konstaterar en sjuksköterska.

– Vi låtsades, och det fanns också ett par riktiga patienter vilket gjorde det hela värre, berättar en annan anställd vid Cherry Medical Center.

Visselblåsaren, som tidigare arbetade på sjukhuset, berättar bland annat för Project Veritas att majoriteten av bilarna som syns i CBS nyhetsklipp tillhör anställda på sjukhuset. Med hjälp av det fejkade materialet kunde man framställa en bild av en coronavård i total kris.

Den anonyme visselblåsaren tror samtidigt att inte bara CBS News tjänade på bluffen genom att på detta sätt generera tittare med dramatiska bilder. Även sjukhuset, som dragits med finansiella problem, fick med detta välbehövligt utrymme i medierna där man framstod som produktiva.

 

En annan sjuksköterska beskriver bluffmakeriet som irriterande och menar att sjukvårdspersonalen kunde ägnat sig åt viktigare saker än att spela coronaoffer för CBS News. Många av de anställda på sjukhuset hade på förhand heller inte någon aning om att de skulle uppmanas att fejka och låtsas vara coronasmittade patienter för tv-bolagets räkning något som ska ha skapat upprörda känslor bland personalen.

– Jag förstår att du kan oroa dig för att förlora jobbet, men som jag förklarat så handlar det om att utkräva ansvar från de skyldiga. Du ska inte vara rädd för att faktiskt berätta om vad som händer, konstaterar visselblåsaren.

CBS själva förnekar att man skulle haft någon som helst delaktighet i att fejka inslaget och skyller istället det hela på Cherry Health.

CBS har inte iscensatt någonting på Cherry Healths faciliteter. Alla antydningar om det motsatta är 100 procent falskt.

Samtidigt har man med omedelbar verkan raderat sitt reportage och skriver i samma uttalande att anklagelserna är “djupt störande”.

Rapporter om de konventionella mediehusens falska rapportering har redan tidigare nått stor spridning framförallt i USA tack vare medborgarjournalistiska insatser som gått virala på bred front. Detta trots att bland annat Youtube och Facebook ytterligare förstärkt och utökat censuren av videoklipp som motstrider mainstream-mediernas bild av coronakrisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!