Carl Bildt: ”Utomordentligt allvarligt”

publicerad 2 mars 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under lördagsnatten delade Sveriges utrikesminister Carl Bildt ut hård kritik mot Ryssland och Vladimir Putin för deras planer att skicka militär till ukrainska Krimhalvön.

Bildt mötte ett samlat pressuppbåd i centrala Stockholm på lördagsnatten. Tidigare under dagen offentliggjordes det att president Vladimir Putin bett Duman (Rysslands parlament) om att få ingripa militärt i konflikten på Krimhalvön i södra Ukraina.

Det som nu sker, det strider fundamentalt mot internationell rätt, det är ett övergrepp mot folkrätten. Det är inte förenligt med några av de principer vi har för europeisk säkerhet. Det är utomordentligt allvarligt, sade Bildt enligt Aftonbladet.

Natten till torsdagen stormade ett 50-tal maskerade och beväpnade män regionsparlamentet i Krims huvudstad Simferopol. Männen ska sedan ha hissat den ryska flaggan, skriver CNN.

Krimhalvön är belägen i södra Ukraina och befolkas av mestadels ryssvänliga invånare. Många invånare vill till och med att Krim ska bryta sig loss från Ukraina och ansluta sig till Ryssland, men den förklaringen köper inte Carl Bildt.

Man har inte rätten att skicka sin armé in i ett annat land. Punkt. Så är det. Det här påverkar hela Europa. Klart är att det leder till mycket betydande oro för vad detta får för konsekvenser, sade han.

Tidigare skrev Carl Bildt på Twitter att Ukrainas nytillträdda premiärminister Arsenij Jatsenjuk ställs inför en tuff utmaning för att ta över landet efter Viktor Janukovytjs ”regim”. Därför anser Bildt att det är viktigt att utländska aktörer, som IMF, ger sig in i leken.

Arsenij Jatsenjuk har varit premiärminister i Ukraina sen den 27 februari. Innan dess var han bland annat chef för den ukrainska centralbanken och landets finansminister. Han har åtskilliga gånger hyllats av Carl Bildt som anser att Jatsenjuk är ”mycket kompetent”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!