Butik introducerar långsam kassa – för att motverka ensamhet

publicerad 16 mars 2023
- av Sofie Persson
I "kletskassa" får man ta sin tid och en pratstund när man handlar.

I en större butikskedja i Nederländerna har man skapat en så kallad ”långsamtgående kassa” där kunder kan ta tid på sig att prata när de ska handla. Initiativet är en del av en kampanj för att arbeta mot isolering och ensamhet.

Jumbo Supermarket, en mataffärskedja i Nederländerna, har introducerat så kallade ”kletskassa” i ett större antal av sina butiker. Klets kan översättas med ordet pratsam och är med andra ord en kassakö där kunderna kan ta sig extra tid att prata med både varandra och personalen.

Engagemanget är en del av ett regeringsinitiativ under projektnamnet ”Alla mot ensamhet” som ska hjälpa till att motverka ensamhet i landet, främst hos den äldre populationen.

Många människor, särskilt äldre, kan känna sig ensamma. Som familjeföretag och stormarknadskedja har vi en central roll i samhället. Våra butiker är en mötesplats och det innebär att vi kan göra något för att bekämpa ensamhet. Kletskassa är bara en av de saker vi kan göra, säger Jumbos vd Colette Cloosterman-Van Eerd.

Kletskassa öppnade först i en butik i staden Vlijem redan 2019, men kommer nu att expandera till 200 butiker i hela landet efter att ha fått mycket positiv respons från kunder.

Förutom en långsamtgående kassa i sina butiker har man även introducerat en kaffehörna där kunder kan sitta ner en stund och prata med varandra.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.