Brittiska muslimer överger Labour

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 7 februari 2024
- av Markus Andersson
Cirka 100 000 deltog under de pro-palestinska protesterna vid Trafalgar Square i centrala London.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det vänsterliberala partiet har redan förlorat delar av sin muslimska väljarbas på grund av dess pro-israeliska hållning under den pågående invasionen av Gaza.

Endast 60 procent av de muslimska väljare som röstade på Labour 2019 säger sig vara villiga att göra samma sak vid nästa val.

The Guardian rapporterar att en högt uppsatt företrädare för Labourpartiet anser att man har mycket arbete att göra om man vill fortsätta vara det primära valet för landets stora muslimska befolkning.

Survation har genomfört en undersökning för Labour Muslim Networks räkning där 682 intervjuer med muslimer genomförts. Det framgår där att det är just partiledningens hantering av kriget mellan Israel och Gaza som gjort många muslimer negativt inställda och ovilliga att stötta Labour i kommande val och istället rösta på exempelvis Green Party eller Liberal Democrats.

Väljarnas förtroende för den pro-israeliske partiledaren Keir Starmer har också sjunkit – särskilt då just i valkretsar med stor muslimsk väljarbas, som i Blackburn, Manchester och Preston.

Det finns också farhågor om att Tories David Cameron kan locka över ett stort antal muslimer efter att denne under förra veckan gick ut och krävde en ”hållbar vapenvila” och sa att den brittiska regeringen övervägde att erkänna en palestinsk stat.

Muslimskt politiskt inflytande

Tilläggas kan att enbart 29 procent muslimer ”identifierar” sig med Labour idag – jämfört med 72 procent 2021. 85 procent av muslimerna i Storbritannien anser också att de politiska partiernas politiska ställningstagande i kriget mellan Israel och Gaza är viktigt för dem och kommer att påverka var de lägger sin röst.

Intervjuerna genomfördes via telefon.

I England och Wales bodde det 2021 knappt 3,9 miljoner människor som klassades som muslimer – eller cirka 6,5 procent av befolkningen, och pakistanier är den enskilt största muslimska gruppen. Huvudstaden London har sedan 2016 en pakistansk och muslimsk borgmästare i Sadiq Khan (Labour) och ett stort antal uttalade muslimer sitter också i det brittiska parlamentet.

Sedan bombningarna av Gaza inleddes har också omfattande pro-palestinska protester arrangerats runt om i Storbritannien – ibland med cirka 100 000 deltagare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!