Brittisk radioprofil fängslad för religionskritik

publicerad 1 maj 2017

Den brittiske radioprofilen Tim Burton dömdes till 12 veckors fängelse. Detta eftersom han förfäktade åsikten att islam är en ”bakåtsträvande” religion.

Den 64-årige Tim Burton ska ha skickat flera mejl där han beskrivit islam som en ”bakåtsträvande” och ”misogyn” 700-tals ideologi, skriver The Independent.

Mejlen skickades till Fiyaz Mughal, grundare av en anti-islamofobisk grupp, vars advokat påstår att Mughal haft svårt att sova på grund av mejlens innehåll. I flera av mejlen fanns det länkar till högerbloggar där islam förolämpats. Mot bakgrund av detta, och att Burton var medlem i nationalistpartiet Liberty GB, straffades han med ett 12 veckor långt fängelsestraff.


Annonser:


– Det var uppenbart att dessa e-postmeddelanden var noggrant utformade för att orsaka Mr. Mughal lidande genom att trakassera honom. Din extrema antipati mot muslimer är vad som ledde dig att trakassera Mughal, sade domaren Alex Gordon i rätten och fortsatte:

Du är uppenbarligen oförmögen att särskilja muslimer och våldsamma islamister. Ditt kränkande beteende var uppenbarligen motiverat av en religiös fientlighet. Du var vid den tidpunkten, även om du nu uppenbarligen avgått, medlem i Liberty GB, som främjar antipati baserat på religiös efterlevnad.

Liberty GB, det parti som Burton varit medlem i, gick ut med följande uttalande efter att domen annonserades:

”Jag är säker på att ni, som jag, är förvirrad av ett system som förföljer anständiga patrioter som Tim samtidigt som de tidigare Isis-krigarna kan röra sig fritt i landet. Faktum är att vi i dessa politiskt korrekta tider kan förvänta oss eventuella fängelsestraff för att kritiserara islamiska organisationer. Närvaron av islam i Storbritannien har en inskränkande effekt på yttrandefriheten.”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.