Utrikes

Brasilien behandlar allt fler coronapatienter med klorokin

President Jair Bolsonaro bär enligt egen uppgift själv runt på en ask klorokin.

Brasilien har drabbats förhållandevis hårt av coronakrisen, med närmare 370 000 smittade och fler än 22 000 dödsfall. Nu utökar man sin användning av malarialäkemedlet klorokin för att behandla smittade patienter.

Tidigare har läkemedlet bara satts in på svårt sjuka patienter, men nu kommer det alltså också sättas in mot patienter som ännu inte blivit svårt sjuka men som är smittade med viruset.
Brasiliens president Jair Bolsonaro har likt Trump uttryckt sig positiv till behandlingsmetoden och bland annat konstaterat att han själv bär med sig en liten ask klorokin i fall att hans 93-år gamla mamma skulle behöva det.

Alla är dock inte lika positiva till klorokinbaserad behandling. För några dagar sedan avgick Brasiliens hälsominister av oklara anledningar, men enligt BBC är det troligt att det handlar om en konflikt som uppstått kring hur landet ska hantera coronapandemin. Kritiker mot Brasiliens coronastrategi menar att klorokin, även om det är effektivt, kan ha negativa och farliga bieffekter och att det är vårdslöst att skriva ut läkemedlet i stor skala även för patienter som inte är svårt sjuka.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur patienter behandlats framgångsrikt med hydroxiklorokin och hur allt fler röster hörs för att läkemedlet ska sättas in även i Europa.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!