Bradley Manning döms till 35 års fängelse

publicerad 21 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den förre detta amerikanska soldaten och visselblåsaren Bradley Manning har dömts till 35 års fängelse, enligt Wikileaks. Anledningen var att han 2010 läckte hemliga dokument som bland annat visade hur USA begick krigsbrott i Mellanöstern

Domen kom vid 16.20-tiden svensk tid och annonserades vid Fort Meade i Maryland, USA, där rättegången mot Manning ägt rum. USA:s regering har yrkat på att Bradley Manning ska dömas till livstidsstraff för sina läckor till Wikileaks.

Enligt The Guardian sägs han upp från militären och kommer att bli av med all sin lön och alla ersättningar uteblir. Bradley Manning kommer även att få en straffrabatt på 1 294 dagar. Det är den tid han har suttit redan i väntan på domen.

Manning är berättigad till villkorlig frigivning först efter att han avtjänat en tredjedel av straffet, rapporterar AP.

Advokaten David E. Coombs hade bett domaren om en förmånlig behandling. “Beröva inte honom hans ungdom”, ska Coombs ha uttryckt – samtidigt som han sade att Mannings läckor inte utgjort något hot mot USA, skriver Russia Today.

Manning kunde som mest ha fått 90 års fängelse. Det stod klart efter att han undgått att bli dömd för att ha “hjälpt fienden” förra månaden av en militär domare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!