Bloomberg investerar i nystartad anti-vapenlobby

I USA har en ny grupp mot vapen bildats, Everytown for Gun Safety, vars främsta mål är att utmana den amerikanska vapenlobbyn. Bland annat har den förre New York-borgmästaren Michael Bloomberg investerat 50 miljoner dollar organisationen.

publicerad 20 april 2014
Michael Bloomberg

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I USA är ofta debatten het kring huruvida de amerikanska medborgarna ska ha rätt att bära vapen, vilket den amerikanska grundlagen ger medborgarna rätt till, eller om den rätten skall inskränkas för att, som anti-vapenförespråkarna påstår, fler “skolskjutningar” ska kunna förhindras.

Lobbygruppens ansikte utåt är New Yorks förre borgmästare, Michael Bloomberg. Den judiske mångmiljardären har investerat 50 miljoner dollar, motsvarande 330 miljoner kronor, ur egen ficka i organisationen.

– Detta är inte en kamp om pengar. Det är en kamp om hjärtana och Amerikas sinne, så att vi kan skydda våra barn och oskyldiga människor, säger Bloomberg i en intervju med tv-kanalen MSNBC.

Everytown for Gun Safetys främsta uppgift är att ta strid mot den inflytelserika vapenlobbyn, med National Rifle Association (NRA) i spetsen. Man tänker använda NRA:s metoder för att besegra dem, det vill säga vända sig till politiker som fattar beslut i vapenfrågor och förse dem med pengar.

Larry Pratt, sedan länge en välkänd vapenrättsaktivist i USA, ser inte direkt den nya lobbygruppen som något hot.

– Han (Bloomberg) har pengar att spendera. Men helt ärligt tror jag att han kommer lista ut varför hans sida fortsätter förlora, säger han till New York Times.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!