Billström: ”Ukraina är Sveriges främsta prioritet”

publicerad 14 februari 2024
- av Isac Boman
Tobias Billström
Utrikesminister Tobias Billström (M) under onsdagens presskonferens.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Utrikesminister Tobias Billström (M) deklarerar att den främsta svenska utrikespolitiska prioriteringen framöver kommer att vara att fortsätta leverera vapen och pengar till Ukraina – och att stödet kommer att fortsätta ”så länge det krävs”.

– Stödet till Ukraina är vår främsta uppgift de kommande åren, sa Billström i samband med att han presenterade regeringens utrikesdeklaration på onsdagsmorgonen.

Man bekräftade att Sverige hittills har skickat stödpaket för cirka 30 miljarder kronor till Ukraina – bland annat i form av militärt stöd, avancerade vapensystem och ekonomiskt stöd. Man ställer sig också bakom Ukrainas väg mot ett EU-medlemskap.

Även Sveriges Natomedlemskap har fortsatt högsta prioritet. Utrikesministern menar att ”med Sverige i Nato kommer Sverige bli säkrare och Nato starkare”.

– Sverige är redo att inträda som fullvärdig medlem i Nato… Vi kommer att vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natoallierad, lovade ministern.

Även situationen i Gaza kommenterades. Billström, som tidigare ursäktat Israels bombkampanjer och de många civila dödsfall dessa orsakat, använde nu en delvis annorlunda retorik där han påpekade att en förhandlad tvåstatslösning är enda vägen framåt, och att både Sverige och EU förordar detta.

– Bosättarvåldet måste stoppas och den palestinska myndigheten åtgärda bristen på demokratisk legitimitet, förklarade han och tillade att ett eldupphör är en nödvändighet av rent humanitära skäl.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!