Bill Gates försvarar sina privatplan: ”Jag är en del av lösningen”

Globalismens framfart

publicerad 18 februari 2023
- av Isac Boman
Bill Gates
Bill Gates uppges äga fyra jetplan och en helikopter.

Den profilerade globalisten och mångmiljardären Bill Gates har länge varit en av de mest högljudda rösterna emot koldioxid. Själv äger han samtidigt flera privatflygplan och medger också att han är en av de människor på planeten som har allra störst utsläpp.

Gates menar dock att han inte bör betraktas som problemet – utan som en del av lösningen då han menar att han “klimatkompenserar” och investerar ”miljarder i klimatinnovationer”.

Bill Gates som är bland världens allra rikaste personer har tidigare erkänt att hans personliga utsläpp av växthusgaser förmodligen är bland de allra högsta i världen och medger att ”bara hans personliga flygande är enormt”. Han är dock noga med att betona att han lägger stora resurser och pengar på klimatinriktade projekt av olika slag.

– Vad säger du om anklagelsen att du är en hycklare om du kämpar mot klimatförändringarna, men också reser runt i världen i ett privat jetplan?, frågar BBC-journalisten Amol Rajan.

– Jag finansierar Climeworks (schweiziskt företag som med vakuumteknik fångar in koldioxid från atmosfären) för att göra direkt luftinfångning som vida överstiger min familjs koldioxidavtryck, menar Gates.

Mångmiljardären betonar att han ”spenderar miljarder dollar på klimatinnovationer” och frågar sig huruvida det verkligen är rimligt att han stannar hemma istället för att resa till Kenya för att lära sig om malaria och odling.

– Jag är bekväm med tanken att jag genom att betala för kompensationerna inte bara är en del av problemet, utan att jag genom de miljarder som min grupp Breakthrough Energy spenderar också är en del av lösningen.

Det är oklart exakt hur stor Gates flygplansflotta för närvarande är, men enligt uppgifter från Private Jet Charter äger han fyra jetplan, ett sjöflygplan och en helikopter.

Under senare år har globalistiskt inriktade profiler ofta kritiserats för hyckleri och allmän smaklöshet när man samlas till konferenser som präglas av lyx och överdåd av privatplan – samtidigt som man kräver att den breda allmänheten ska minska sina utsläpp kraftigt genom att beskattas hårdare och exempelvis äta mindre kött.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!