Höjdarnas klimathyckleri – lyxyachter och svindyra privatplan

publicerad 12 november 2021
- av Markus Andersson
Jeff Bezos anlände till klimattoppmötet i sitt lyxjet.

Under klimattoppmötet i Glasgow lades stort fokus på vikten av att få bort användandet av fossila bränslen och att minska utsläppen. Samtidigt anlände höjdare i det globalistiska etablissemanget till mötet i exklusiva privata jetplan som släppte ut tusentals ton koldioxid.

Mångmiljardären Jeff Bezos är en av dem som uppmärksammats för att ha anlänt till Glasgow i sin privatjet ”Gulf Stream” som kostade omkring 65 miljoner dollar. Innan dess hade han passat på att fira ultraglobalisten Bill Gates födelsedag på dennes lyxjacht utanför den turkiska kusten.

Bezos genomförde nyligen även en privat rymdfärd för 5,5 miljarder dollar – en resa vars utsläpp ska ha motsvarat ungefär 100 flygresor – och kritiseras i sammanhanget även för de enorma klimatavtryck som orsakas av hans företag Amazon.

Bland politiker uppmärksammas att den amerikanske presidenten Joe Biden enligt Daily Mail hade med sig ett följe av hela 85 bilar till Glasgow. Andra politiska ledare, bland annat från Frankrike, Tyskland, Kanada, Israel och Japan kom också likt Biden till mötet i privata jetplan och kördes sedan från sina hotell till konferensanläggningen i lyxbilar från Tesla – bilar som förvisso är eldrivna men som laddats med hjälp av dieselgeneratorer eftersom laddstolpar saknades.

Enligt brittiska Daily Mail släppte enbart privatplanen som makthavarna anlände till klimatmötet i ut motsvarande 13 000 ton koldioxid för ditresan. Hur mycket de totala utsläppen för mötet med lyxbilar och annan extravagans landar på är mer oklart.

Etablissemangets hyckleri har uppmärksammats både på sociala och i traditionella medier och den brittiske premiärministern Boris Johnsons stab har bland annat fått försvara sitt beslut att resa med en specialchartrad Airbus A321 till mötet.

– Det är viktigt att premiärministern kan ta sig runt i landet och uppenbarligen står vi inför betydande tidsbegränsningar, hävdar hans presstalesman.

Prins Charles fanns också med på klimatmötet men valde att inte resa med premiärministern utan i ett eget privata jetplan. Prinsens stab hävdar dock att man bör ha överseende med detta eftersom ”hans höghet personligen har kampanjat för ett byte till förnybart bränsle”.

Enligt tidigare undersökningar släpper den rikaste procenten i världen ut mer växthusgaser än de fattigaste femtio procenten tillsammans och många är mycket kritiska till att världsledarna inte verkar ha något som helst intresse av att själva leva som de lär.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!