Utrikes

Big Bens bombskador kostar en miljard

Westminsterpalatset med Big Ben.

Under andra världskriget skadades Big Ben under bombningar, men håller nu på att repareras. Klart är att det blir en dyr affär, med en kostnad som landar på omkring en miljard kronor.

Delar av London blev förstört under andra världskriget. Big Ben, eller Elizabeth Tower som tornet med slagklockan egentligen heter, klarade sig med skador på taket och urtavlan under kriget. Reparationerna av Big Ben påbörjades 2017, men nu har man upptäckt att det behövs mer insatser än vad man tidigare räknat med, skriver TT.
Orsaken till den förhöjda prislappen är att man hittat asbest, giftig blyfärg och hundratals skadade sniderier i byggnaden. Dessutom är glaset till klockans visare trasigt, och gör sammantaget att reparationskostnaderna stiger från motsvarande 770 miljoner kronor till runt miljarden. Brittiska myndigheter beskriver beskedet som väldigt frustrerande och en stor besvikelse, men att man hoppas att arbetet kommer att vara färdigt 2021.

När Big Ben upprustats står det intilliggande Westminsterpalatset i tur att repareras. Den brittiska parlamentsbyggnaden bedöms vara mycket sliten och även där ska behovet av reparationer vara stort.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!