Biden lovar att försvara Taiwan

Det nya kalla kriget

publicerad 22 september 2022
- av Isac Boman
USA:s president Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping.

Joe Biden lovar att USA kommer att försvara Taiwan militärt i händelse av en kinesisk invasion. Det kinesiska utrikesministeriet konstaterar att man är mycket missnöjda med och starkt motsätter sig den amerikanske presidentens utspel.

I en intervju med CBS bekräftar Biden att USA kommer att skicka militär hjälp om Kina går till angrepp mot Taiwan och att man kommer att hålla de avtal man skrivit under. När programledaren frågar om amerikanska soldater i en sådan situation kommer att skickas till Taiwan så bekräftar presidenten att så är planen.

– Ja, om det skulle ske en aldrig tidigare skådad attack.


Annonser:


Biden bekräftar ytterligare en gång att amerikanska män och kvinnor kommer att skickas till Taiwan för att slåss mot en kinesisk invasionsarmé, men hävdar vidare att det är Taiwans eget beslut att avgöra huruvida de ska ha självständighet från Kina eller inte, och att USA kommer att rätta sig efter Taiwans vilja.

Kort efter intervjun med Biden kontaktades CBS av en talesman från Vita huset som ville förtydliga att den amerikanska hållningen inte har förändrats och att USA kommer att hjälpa Taiwan med militära medel i händelse av krig med Kina – men att man inte lovar att skicka några soldater.

För bara några månader sedan kom dock Biden med samma typ av löften om militär hjälp till Taiwan – denna gång vid ett statsbesök i Japan. Även då fick Vita huset tona ned hans uttalanden.

– Presidenten har sagt detta tidigare, inklusive i Tokyo tidigare i år. Han gjorde då också klart att vår Taiwanpolitik inte har förändrats, hävdar den amerikanske talesmannen.

Det kinesiska utrikesministeriets talesman Mao Ning låter meddela att man är ”starkt missnöjda” och ”resolut motsätter sig” Bidens kommentarer och att Kina reserverar sig rätten att ta till alla ”nödvändiga åtgärder” för att bekämpa separatism.

Ning menar vidare att Bidens utspel skickar ”allvarligt felaktiga signaler” till separatister i Taiwan. Den officiella kinesiska linjen är sedan länge att Taiwan ska införlivas med Kina, den kommunistiska regimen betraktar inte statsbildningen eller dess styre som legitimt.

Taiwans politiska ledning har däremot uttryckt sin tacksamhet för Bidens uttalanden och för USA:s ”orubbliga säkerhetsåtagande till Taiwan”.

Asienexperten Bonnie Glaser vid amerikanska German Marshall Fund är oroad över Bidens utspel och menar att han bara bör ge denna typ av löften om han verkligen har för avsikt att leverera.

– Om president Biden planerar att försvara Taiwan bör han säkerställa att den amerikanska militären har kapacitet att göra detta. Retoriskt stöd som inte backas upp av verklig förmåga kommer förmodligen inte att fungera avskräckande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.