Biden förbjuder termen ”Kinaviruset”

publicerad 28 januari 2021
- av Per Nordin
Joe Biden förbjuder termen "Kinaviruset".

I sin påstådda kamp mot ”rasism, främlingsfientlighet och intolerans” har Joe Biden nu utfärdat en presidentorder som förbjuder användningen av ordet ”Kinaviruset” och liknande termer för att beskriva covid-19.

Enligt ett pressmeddelande innebär användandet av termen ”Kinaviruset” och liknande beskrivningar att man utsätter asiater i USA för rasism. Därför ska det bli omedelbart förbjudet för all federal personal och alla myndigheter att använda termen eller andra liknande termer som av Biden och hans administration bedöms vara nedsättande och diskriminerande.

Den federala regeringen måste erkänna den roll man spelat när det kommer till att främja dessa främlingsfientliga känslor genom handlingarna av politiska ledare, inklusive hänvisningar till coronapandemin utifrån dess geografiska läge”, skriver man bland annat och anklagar implicit den tidigare presidenten Trump för att ha utsatt asiater för rasism genom att tydligt deklarera varifrån viruset kom.

Denna påstådda rasism ska enligt Biden ha lett till mobbning, trakasserier och ”hatbrott” mot asiater i landet.

Nu ska det dock bli ändring på detta. Inga uttalanden, dokument eller handlingar från federala myndigheter och anställda ska hädanefter beskriva coronaviruset på ett sätt som refererar till kineser eller asiatiskättade personer i stort.

Myndigheter och byråer ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att officiella handlingar, dokument och uttalande, inklusive de som relaterar till coronapandemin inte uppvisar eller bidrar till rasism, främlingsfientlighet och intolerans mot amerikaner och migranter från Stillahavsöarna”, står det att läsa.

Man lovar vidare att aktivt arbeta för ”kulturell kompetens” som har förståelse för hur känsligt visst språkbruk kan vara för särskilda minoriteter.

Vid utvecklingen av en sådan vägledning bör myndigheterna överväga den tillämpningen som rekommenderas av folkhälsoorganisationer och experter för att mildra rasdiskriminerande språk i beskrivningen av coronapandemin”, skriver man vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!