Biden benådar alla som dömts för marijuanainnehav

publicerad 7 oktober 2022
- av Sofie Persson
I staten Oregon är cannabis lagligt.

Joe Biden har beslutat benåda alla som dömts för mindre allvarlig cannabisrelaterad brottslighet i USA. Benådningen gäller dock inte vid produktion eller innehav i syfte att sälja och heller inte för illegala invandrare.

Ingen borde sitta i fängelse bara för att ha använt eller innehaft marijuana”, fastställer presidenten.

Likt i flera andra länder har det länge pågått en debatt angående legalisering av cannabis i USA, i skrivande stund kan man i 19 delstater lagligt bruka drogen. I 37 delstater är den laglig för medicinskt bruk. På federal nivå har man dock länge haft en nolltolerans mot droger i allmänhet, något man kallat för ”War on drugs”. Toleransen för cannabis har dock varierat över tid och inte alltid jämförts med tyngre droger.

Under 2022 har en möjlig statlig legalisering av växten påbörjats, då man i april röstade ja till det federala legaliseringsförslaget i första stadiet i kongressen.

Under torsdagen tog USA:s president Joe Biden saken ett steg längre när han meddelande att man kommer att benåda alla i landet som tidigare dömts för ringa innehav av marijuana i en federal domstol.

Som jag ofta sa under min presidentkampanj: Ingen borde sitta i fängelse bara för att ha använt eller haft innehav av marijuana”, skriver presidenten i ett uttalande.

Presidenten anser att det skadat många liv genom att skicka människor till fängelse och att ett brottsregister för cannabis kan sätta ”onödiga hinder för anställning, boende och utbildningsmöjligheter”.

Vidare menar Biden att cannabis juridiskt ofta likställs med heroin eller andra tyngre droger och att man bör se över detta omgående. Däremot säger han också att det är viktigt att man behåller samma regleringar gällande exempelvis marknadsföring och försäljning till minderåriga även om man ändrar den nuvarande marijuanalagstiftningen.

Presidenten hävdar också att även om användandet av cannabis är ganska jämnt fördelat mellan olika etniska grupper så har ”bruna och svarta” blivit arresterade i högre utsträckning.

Vita, svarta och bruna människor använder marijuana i liknande takt, men svarta och bruna människor har arresterats, åtalats och dömts i oproportionerligt höga grader, sade Biden enligt Politico.

Däremot kommer inte invandrare som var i landet illegalt när de blev arresterade att benådas. Benådningen gäller heller inte andra droger eller domar kring producering eller innehav av drogen i syfte att sälja.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.