Berlusconi avliden

publicerad 12 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Silvio Berlusconi var italiensk premiärminister under tre separata perioder.

Finansmannen och tidigare italienske premiärministern Silvio Berlusconi har avlidit, 86 år gammal.

Italienska medier rapporterar att Berlusconi, som led av obotlig leukemi, har avlidit på ett sjukhus i Milano under måndagen. Han ska ha lagts in på sjukhuset redan under fredagen för provtagning och andra tester relaterade till sjukdomen, men hans allmäntillstånd ska snabbt ha försämrats och hans liv gick inte att rädda.

Silvio Berlusconi var fram till sin död partiledare för det konservativa partiet Forza Italia som han grundade redan 1993 och var vid tre olika perioder italiensk premiärminister (april – december 1994, 2001 – 2006 samt 2008 – 2011).

Utöver politiken var han även framgångsrik som affärsman och tjänade stora pengar på sitt ägande av fastigheter och medier. 2012 listade Forbes honom som Italiens sjätte rikaste man och han har även beskrivits som en av de 200 rikaste männen i världen.

Mellan 1986 och 2017 var Silvio Berlusconi också huvudägare av fotbollsklubben A.C. Milan som under hans ägarskap skördade stora framgångar. 2018 köpte han istället klubben A.C. Monza.

Även om Berlusconis frispråkighet och något excentriska framtoning ofta gjorde honom till föremål för kritik och hån i svenska och andra europeiska vänsterliberala medier hade han samtidigt en stor och hängiven följarskara i Italien.

Enligt flera bedömare riskerar hans död nu att skaka om i den italienska inrikespolitiken lång tid framöver. SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup menar att det är oklart om någon annan företrädare för Forza Italia kan locka ett lika stort antal anhängare som Silvio Berlusconi.

– Det här partiet var Berlusconi. Det finns en risk eller chans att partiet nu kommer försvinna, hävdar hon.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!