Bensin från IS till salu i Bulgarien

publicerad 2 mars 2016

Bränslet som tillverkats av terroristorganisationen IS finns till salu på bensinstationer i Bulgarien. Bensinen präglas av ytterst låg kvalité, skriver den bulgariska tidningen Trud med hänvisning till källor inom tullverket.

Bulgariska tullare uppges ha fått tips från sina kollegor från USA och Ryssland.

Informationen om bränsle som stammar från IS bekräftas även av satellitdata. Dieseln och bensinen som framställts av IS fraktas till hamnarna Burgas och Varna. Enligt dokumenten påstås det insmugglade bränslet komma från siloerna i Grekland.

Elektroniska sjöfartskontroller har dock avslöjat att tankfartygen brukar innan sin ankomst till Grekland utan någon anledning kasta ankare i sju turkiska hamnar i Svarta havet och Medelhavet. Enligt Trud brukar man då lasta bränsle, som framställs av IS i Syrien och Irak och anskaffats av turkiska affärsmän.

Polisrazzior har hållits på bensinstationer i huvudstaden Sofia och 15 län har hållits i fem dygn. Razziorna ska ha utlösts av tipset om insmuggling av IS-bränsle.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.