Befolkningen ökar rekordsnabbt i Kanada

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 20 december 2023
- av Sofie Persson
Toronto i Kanada.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kanadas befolkning har ökat med 430 000 under 2023. Det markerar den snabbaste befolkningstillväxten landet haft sedan 1957. Ökningen består i praktiken av invandring till landet.

I den senaste befolkningsräkningen från Statistics Canada, som släpptes den första oktober i år, uppgick landets befolkning till 40,5 miljoner människor. Befolkningstillväxten under de första nio månaderna av 2023 har redan överträffat den totala tillväxten under något annat helår, inklusive rekordet från 2022, rapporterar public service-bolaget CBC.

Ökningen är i praktiken en följd av invandring, bara mellan juli och september i år invandrade 313 000 till Kanada. Enligt Statistics Canada handlar det främst om personer som hade arbets- och studietillstånd, och i mindre utsträckning om flyktingar.

Experter har tidigare varnat för att den kraftigt ökade befolkningstillväxten bland annat kan leda till en dyrare prisbild på bostadsmarknaden, eftersom landet haft svårt att få fart på bostadsbyggandet.

I en opinionsundersökning från Leger, Kanadas största marknadsundersöknings- och analysföretag, kunde man se att andelen kanadensare som säger att de vill välkomna fler invandrare än tidigare minskat från 17 procent i mars 2022 till nio procent i november 2023. Vidare ansåg omkring tre fjärdedelar att ökningen av antalet invandrare ökat påfrestningarna på både bostadsmarknad och hälso- och sjukvårdssystem.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!