BBC:s krokodilexpert våldtog och dödade 40 hundar

publicerad 27 september 2023
- av Jan Sundstedt
Adam Britton har tidigare arbetat med BBC och National Geographic.

Den hyllade zoologen och krokodilexperten Adam Britton har erkänt sig skyldig efter ett stort antal anklagelser som rör tidelag, tortyr och dödandet av fler än 40 sällskapshundar. Han har även erkänt innehav och spridande av filmade övergrepp mot barn.

Britton har bland annat arbetat för BBC och National Geographic och samarbetat med dokumentärprofilen David Attenborough.

Redan som ung flyttade Britton från Storbritannien till Australien för att studera saltvattenkrokodiler och fortsatte sedan forska, skriva böcker och göra naturdokumentärer på ämnet.

Under måndagen erkände 51-åringen att han begått över 60 brott, bland annat att han dödat och våldfört sig på ett mycket stort antal sällskapshundar. Detaljerna i anklagelserna var så obehagliga att domaren vände sig till åhörarna och gav dessa, journalister och säkerhetspersonal möjlighet att lämna rättssalen.

Britton medgav att han har ett ”sadistiskt sexuellt intresse” för djur – och hundar i synnerhet, och att han sedan 2014 dödat cirka 40 hundar.

Container som ”tortyrrum”

Zoologen ska ha använt en fraktcontainer på sin mark för ändamålet och kallat denna för sitt ”tortyrrum”. När polisen genomförde en husrannsakan upptäckte man att containern var full med datorer, kameror, hårddiskar och sexleksaker och enligt åklagarna användes behållaren för att ”tortera, sexuellt utnyttja och döda hundar”.

Den tidigare BBC-experten fick tag på hundarna genom en marknadsplats på nätet där han försäkrade deras tidigare ägare att de skulle bli väl omhändertagna.

– (Han) byggde ofta upp en relation med hundägarna för att förhandla om att ta hand om deras djur, varav många motvilligt var tvungna att ge bort sina husdjur på grund av resor eller arbetsåtaganden, sade åklagaren Marty Aust.

Man påträffade också filmade övergrepp mot barn på Brittons dator, och enligt åklagaren har han använt ett konto på Telegram för att kontakta ”likasinnade människor” och ett annat för att ladda upp och sprida vidare filmer där han torterade och förgrep sig på hundar.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!