MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Endast 1,5 procent av israelerna klassas nu som “fullvaccinerade”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 28 oktober 2022
- av Sofie Persson

Under coronakrisen lyftes Israel frekvent fram som ”världens mest vaccinerade land”. Idag räknas dock blott 1,5 procent av landets befolkning som “fullvaccinerade” – eftersom det anses ha gått för lång tid sedan resten av befolkningen tog sina injektioner.

Redan den 9 januari 2021 hade cirka två miljoner israeler tagit covidvaccin och i februari samma år hade minst 90 procent israeler över 60 år fått minst en dos av Pfizers preparat. Man var också ett av de första länderna i världen att erbjuda ”påfyllnadsdoser” och hyllades globalt som ett föredöme i vaccinhanteringen.

Den israeliske AI-experten och forskaren Eli David konstaterar att situationen idag ser helt annorlunda ut. Endast en marginell minoritet av Israels befolkning anses nu vara “fullvaccinerade”, enligt Israels hälsomyndigheter.

I skrivande stund räknas 1,51 procent av israelerna som “vaccinerade”, 29,4 procent som “ovaccinerade” och hela 69,08 procent som vaccinerade med de två första doserna men har sedan inte tagit påfyllnadsdoser inom utsatt tid.

Att ”Vaccinationsvalideringen har gått utdefinieras som att 1) en person fått två eller flera vaccinationsdoser och den tilldelade tiden för att få påfyllnadsdosen har passerat utan att ytterligare en dos administrerats eller 2) att en person återhämtat sig från sjukdom och fått en eller flera vaccindoser att och den tid som tilldelats för att få en ytterligare dos har passerat utan att de tagit någon påfyllnadsdos.

Som fullvaccinerad räknas den vars vaccinationscertifikat inte gått ut och som sedan minst en vecka tagit alla rekommenderade injektioner. Certifikatens giltighetstid går ut sex månader efter vaccindos nummer två om inte påfyllnadsdoser tas. När påfyllnadsdoserna presenterades lovade israeliska myndigheter att varje ny injektion skulle öka passens giltighetstid med sex månader.

Tilläggas kan att Israel har slopat i princip samtliga covid-restriktioner och att certifikaten inte längre behövs för att få tillgång till olika samhällsfunktioner. De 98,5 procent israeler som av myndigheterna inte räknas som fullvaccinerade behöver med andra ord alltså inte begränsa sina liv på samma sätt som icke fullvaccinerade behövde göra när coronarepressionen var som hårdast i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend