Bankchef positiv till nordisk union

publicerad 30 april 2018

Den nordiska chefen för en europeisk storbank talar sig varm för en nordisk union, som han menar skulle bli en betydande kraft i världen.

Fler och fler tycks vakna upp till idén om en nordisk union. I början av 2016 skrev historikern Gunnar Wetterberg ett debattinlägg där frågan om ett enat Norden beskrevs som en ”realistisk utopi”. Nu säger Eirik Winter, som är chef för den nordiska grenen av den franska storbanken BNP Paribas, att ett enat Norden skulle vara en av världens starkaste ekonomier, då unionen bland annat skulle äga fem procent av världens aktier.

Därtill skulle Norden bestå av drygt 27 miljoner människor och bli en ”stark röst på världsarenan”. Winter lyfte fram frågan redan i oktober och menar att Nordens länder är så lika varandra att en union inte skulle orsaka några problem, då det bara är ”småsaker som skiljer oss åt”, rapporterar Yle.

Ett enat Norden skulle också få ett säte vid G20, som är en grupp som består av nitton stora ekonomier, bland andra Ryssland, Kina och Indien, och EU. Enligt Winter skulle Norden då gå mot en ”ljusare framtid” då vi bland annat skulle bli mindre beroende av internationella försvarsallianser, ifall Norden skulle satsa på ett högteknologiskt försvar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.