Utrikes

Bankchef positiv till nordisk union

Den nordiska chefen för en europeisk storbank talar sig varm för en nordisk union, som han menar skulle bli en betydande kraft i världen.

Fler och fler tycks vakna upp till idén om en nordisk union. I början av 2016 skrev historikern Gunnar Wetterberg ett debattinlägg där frågan om ett enat Norden beskrevs som en “realistisk utopi”. Nu säger Eirik Winter, som är chef för den nordiska grenen av den franska storbanken BNP Paribas, att ett enat Norden skulle vara en av världens starkaste ekonomier, då unionen bland annat skulle äga fem procent av världens aktier.
Därtill skulle Norden bestå av drygt 27 miljoner människor och bli en “stark röst på världsarenan”. Winter lyfte fram frågan redan i oktober och menar att Nordens länder är så lika varandra att en union inte skulle orsaka några problem, då det bara är “småsaker som skiljer oss åt”, rapporterar Yle.

Ett enat Norden skulle också få ett säte vid G20, som är en grupp som består av nitton stora ekonomier, bland andra Ryssland, Kina och Indien, och EU. Enligt Winter skulle Norden då gå mot en “ljusare framtid” då vi bland annat skulle bli mindre beroende av internationella försvarsallianser, ifall Norden skulle satsa på ett högteknologiskt försvar.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!