Bangladesh: Stora upplopp efter ”vanhelgande” av koranen

publicerad 21 oktober 2021
- av Per Nordin
5000 muslimer deltog i protesterna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra veckan utbröt storskaliga upplopp i flera städer i Bangladesh, efter att en koran placerats på en guds knä under en hinduisk festival. Kravallerna resulterade i hundratals skadade och flera dödsfall.

Upploppen utbröt på onsdagen efter att bilder av en koran som placerats på en gudastatys knä under firandet av den hinduiska festivalen Durga Puja fått spridning.

Minst fyra människor dödades under onsdagskvällen när polisen sköt mot en rasande folkmassa på omkring 500 personer som attackerade ett hindutempel i Hajiganj – en av flera städer som skakades av upploppen, rapporterar Yahoo News.

Enligt en hinduisk ledare dödades två hinduer och omkring 150 skadades på olika håll i landet. Även omkring 80 tempel förstördes.

I fredags hade uppemot 2500 muslimer uppbådats utanför Baitul Mukarram Masjid, Bangladeshs största moské i centrala Dhaka, för att utkräva straff för “vanhelgandet” av deras heliga bok.

Folkmassan möttes av gummikulor och tårgas av polisen och minst fem poliser skadades i tumultet.

Enligt journalister på plats ska över 5000 personer ha deltagit i protesterna. Även i andra städer skedde liknade protester. Internet släcktes också i samband med protesterna för att stävja våldet. Omkring 90 personer greps.

Den hinduiska minoriteten, som utgör omkring 10 procent eller 17 miljoner i det muslimska landet, har sporadiskt utsatts för våld de senaste åren, ofta utlöst av rykten som sprids på sociala medier.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!